Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Презентація науково-документальне видання «Концтабір Аушвіц – український вимір: дослідження, документи, свідчення»

 

27 січня - Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

(З досвіду роботи Публічної бібліотеки с. Єрківці Дівичківської ОТГ Київської області)

Днями  в Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували науково-документальне видання «Концтабір Аушвіц – український вимір: дослідження, документи, свідчення». Презентація стала ще одним жестом ушанування людей, знищених найбільшою з «фабрик смерті» періоду Другої світової війни – табірним комплексом Аушвіц-Біркенау.

Книжка побачила світ наприкінці 2019 р. – напередодні 75-ї річниці визволення його в’язнів.

Видання унікальне, адже окрім низки наукових статей містить скрупульозно складений фахівцями перелік людей. Тих, хто за будь-якими відомими документальними свідченнями народився чи жив на нинішній території України і став в’язнем Аушвіцу. В реєстраційних документах табору усі вони, за рідкісним винятком, значилися радянськими громадянами або росіянами. Серед великої кількості світлин, зібраних у даному виданні є фото Зеленої (Говорухи) Ольги Григорівни, жительки села Єрківці, в’язня концтабору Аушвіц, яка, на жаль, уже не з нами...

Її особистий номер 54205 свідчив про те, що вона була у складі перших ешелонів, приречених на смерть, і стала однією з останніх, хто дожив до такого довгоочікуваного визволення. 

Презентацію книги «Концтабір Аушвіц – український вимір: дослідження, документи, свідчення»  відвідав краєзнавець, уродженець села Єрківці - Гич Михайло Миколайович.  Тож, до послуг користувачів сільської книгозбірні він передав презентоване видання, а також книгу «Київські адреси сповіщень про загибель: дослідження, документи, свідчення».

Дякуємо Михайлу Миколайовичу за поповнення інформаційного потенціалу бібліотеки.  Бажаємо натхнення та творчої наснаги.

 

Ольга Шульга

директор Публічної біліотеки

с. Єрківці Дівичківської ОТГ Київської області