Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Виїзд до КЗ «Переяславська публічна бібліотека» Переяславської міської ради Київської області

 

26 серпня 2021 року дирекція та працівники КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей», як обласного науково-методичного, координаційно-консультативного центру з питань обслуговування дитячого і дорослого населення Київської області, у складі: М. Зніщенка – директора бібліотеки, заступників директора: Л. Соляник, Л. Смисловської, завідувачки науково-методичного відділу – О. Литвин, головного бібліотекаря – П. Ткаченко, здійснили виїзд з метою комплексного обстеження та надання методичної і практичної допомоги до КЗ «Переяславська публічна бібліотека» (далі: Бібліотека) Переяславської міської ради Київської області (директор: Т.Майстренко).

Під час вивчення діяльності встановлено, що Бібліотека працює згідно свого Статуту, затвердженого рішенням Переяславської міської ради VIII скликання № 05-05- VIII від 24 грудня 2020 року та керується у своїй діяльності законодавчими директивними документами України стосовно бібліотек і бібліотечної справи, рішеннями та розпорядженнями Київської обласної, Переяславської міської рад, наказами Переяславського міського відділу культури і туризму, галузевими інструкціями та стандартами.

У своїй структурі Бібліотека має 7 сільських бібліотек-філій, яким систематично надається методична і практична допомога (методист: М. Холодна) під час виїздів (транспортом забезпечує Переяславський відділ культури і туризму).

Технічне оснащення Бібліотеки складається з: комп’ютерів – 10, копіювальних пристроїв – 5, (в т. ч. 2 кольорових), факс – 1, internet – безлімітний, Wi-Fi, сторінка у фейсбуці, електронні адреси – 2 (основна та відділу обслуговування дітей). 

Бібліотека утворена наприкінці 2020 року тому, з огляду на перехідний період, зумовлений адміністративно-територіальною реформою, коштів на придбання нової літератури з міського бюджету в 2021 році виділено не було, але успішно профінансована на І і ІІ півріччя поточного року підписка на періодичні видання в сумі близько 14 000 гривень.

Не дивлячись на складнощі реорганізаційно-організаційного та епідемічного періоду, творчий колектив Бібліотеки (10 штатних одиниць), під керівництвом директора та патронатом Переяславського міського відділу культури і туризму (начальниця: Анна Скляренко), успішно, на високому професійному рівні здійснює якісне бібліотечно-інформаційне обслуговування читачів різних вікових категорій та соціальних верств населення Переяславської територіальної громади Київської області, забезпечує активну популяризацію української книги та кращих зразків світової літератури, проводить традиційні, нові та креативні заходи для читачів та мешканців міста, є справжнім соціокультурним центром для м. Переяслав. Бібліотека активна в соціальних мережах; веде плідну роботу по осучасненню бібліотечних фондів, очищенню їх від методологічно застарілої, де-актуальної та зношеної літератури. В Бібліотеці чудові актуальні виставки літератури. 

Документи первинного обліку у зразковому стані.

В рамках виїзду відбувся «круглий стіл» за участю начальника Переяславського міського відділу культури і туризму Анни Скляренко. Під час творчо-професійного спілкування А.Скляренко проінформувала про перспективи розвитку Бібліотеки та удосконалення бібліотечного обслуговування населення Переяславської громади, застосування нових креативних форм бібліотечної діяльності. Зокрема, А.Скляренко повідомила, що в планах на перспективу – переведення бібліотеки в інше, більш придатне приміщення (або, навіть, будівництво), але це справа не поточного (а, можливо, і не наступного) років, оскільки територіальна громада ще «молода» і тільки визначається з своїми пріоритетами. Але, судячи з того, як на сучасний момент міський голова м. Переяслав В’ячеслава Саулко і депутатський корпус Переяславської міської ради опікуються Бібліотекою, то перспективи дуже обнадійливі, за що їм велика подяка.

До участі у «круглому столі» були запрошені Світлана Харіна та Любов Лобатенко (відповідно: директор та заступник директора по роботі з дітьми реорганізованої в ході адміністративно-територіальної реформи Переяславської районної централізованої бібліотечної системи), які долучилися до обговорення актуальних питань.

Дирекція та працівники КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» надали Бібліотеці методичну допомогу з різних напрямів бібліотечної діяльності та практичну: доставлено літературу за різними програмами поповнення бібліотечних фондів та 14 томів видання творів Лесі Українки від ДУ «Український інститут книги».

Дирекція та колектив КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» висловлює щиру подяку Переяславському відділу культури і туризму та Бібліотеці за творчу, плідну працю; створення зручних умов для роботи виїзної групи та подаровані книги про Переяславщину, які тепер є складовою фонду краєзнавчого відділу КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей».