Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Україні віддана душею» - літературна година до відзначення 175-річчя Олени Пчілки

 

Матеріал подано без змін

 

«Україні віддана душею» - літературна година до відзначення 175-річчя Олени Пчілки 

(З досвіду роботи ружнянської сільської бібліотеки Бородянської ТГ Київської області)

 

  Поза будь-яким сумнівом, однією з найвидатніших українських жінок ХІХ–ХХ ст. стала Ольга Петрівна Драгоманова-Косач – талановита письменниця і громадський діяч, фольклорист, етнограф, перекладач, редактор, видавець, перша жінка – член-кореспондент Всеукраїнської академії наук.

Її ім’я незаслужено забуте, а внесок у розвиток української історії, науки і культури недооцінений і недостатньо ще вивчений. Ми ж знаємо Олену Пчілку лише як матір видатної поетеси Лесі Українки й авторку поезій для дітей.

Щоб відзначити 175-річчя від дня народження видатної українки поціновувачі її творчості, адресованої українським дітям, завітали до Дружнянської бібліотеки на літературну годину.

Своїми знаннями про сім’ю Драгоманових-Косачів поділилися ведучі Богдан Костильов і Олександра Ружанська, словами Олени Пчілки зверталася до присутніх Любов Іванівна Носик, Лесі Українки – Дарина Братащук. Гучними оплесками учасники заходу нагороджували декламаторів: сестричок Марію й Олександру Дем’яненків, Тамілу й Арсена Фалів, п’ятирічну Софійку Чужму.

Приємно було послухати кілька українських народних пісень, які так любила Олена Пчілка, у виконанні народного колективу «Журавка». Його учасниці також виступили ще й у ролі декламаторів. 

Сподобався усім дитячий хоровод під відому пісеньку «Ходить гарбуз по городу». Мало хто знає, що цю перлину українського фольклору занотувала і зберегла для наступних поколінь саме Олена Пчілка.

Також діти із цікавістю розгадували шаради й загадки, складені і записані Оленою Пчілкою, а дорослі їм у цьому допомагали.

Насамкінець ми згадали про кулінарні традиції сім’ї Драгоманових-Косачів, зокрема про  те, що їли вони просту здорову їжу. Дорослі скуштували тоненько нарізане сало зі шматочком хліба, яке смакувало всій родині, а діти поласували морозивом з ожиною, яке любила Леся Українка. Таке морозиво для неї готувала сестра Ізидора.

Для глибшого вивчення творчості Олени Пчілки читачі подарували бібліотеці її книги з віршами, казками, оповіданнями, байками, фольклорними записами, загадками, прислів’ями, які авторка присвятила українським дітям.

Ганна Мушинська,

завідувачка Дружнянської сільської бібліотеки Бородянської ТГ Київської області