Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Пантелеймону Кулішу - 205 років

 

Матеріал подано без змін

 

Пантелеймону Кулішу - 205 років

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

7 серпня 1819 року народився Пантелеймон Куліш - ключова постать українського національного відродження у ХІХ–ХХ століттях. Він належить до тих діячів, які, будучи багатогранно обдарованими, зробили величезний внесок у розвиток української культури, літератури, мистецтва, мови, науки.

 Письменник, поет, драматург, історик, фольклорист, етнограф, мовознавець, перекладач, критик, публіцист, редактор, видавець.  Автор абетки української мови, що лягла в основу сучасного українського правопису, автор першого україномовного історичного роману «Чорна рада», автор першого перекладу «Біблії» До того ж саме він розробив упроваджену на наступний період в Україні систему сучасного алфавіту і правопису, так звану кулішівку. «Граматка» П. Куліша стала першим букварем, за яким українці  могли навчатися рідною мовою.

Довгий час у роки сталінщини та брежнєвського застою – його ім’я згадувалося дослідниками здебільшого в негативному плані, твори майже не видавалися. У роки відродження української культури Пантелеймон Куліш, його творчий доробок поціновується об’єктивно і займає належне йому вагоме місце.

Важливою сторінкою в житті П. Куліша є його довголітнє знайомство та дружба з Т. Шевченком. Їх єднала любов до України та її народу, її мови, славного минулого, прагнення служити батьківщині. П. Куліш був учасником Кирило-Мефодіївського товариства. За причетність до Кирило-Мефодіївського братства був ув’язнений і відправлений у трирічне заслання.

Слід відзначити й перекладацьку діяльність П. Куліша Він переклав твори великих геніїв світової літератури – Г. Гете, Й. Міллера, Г. Гейне, В. Шекспіра, над якими працював особливо багато ("Король Лір", "Ромео і Джульєтта", "Гамлет", "Макбет") інші всесвітньовідомі шедеври. Залишив П. Куліш і переклади та переспіви з священних писань, здійснив переклад "Нового завіту".

Пантелеймон Куліш – полум’яний патріот України, непохитний борець за збереження і розвиток українського народу, його прадідівських звичаїв і традицій. Він ревно прагнув вивести рідний народ, нашу літературу на широку дорогу  світової культури з обов’язковим збереженням національної своєрідності.

В  Обухівській центральній публічній   бібліотеці для дорослих  є достатньо літератури про життя і творчість письменника. Запрошуємо  відвідати  абонемент  бібліотеки, де оформлено тематичну викладку літератури  «Пантелеймон Куліш: із забуття в безсмертя», біля якої проводяться біографічні досьє, огляди літератури.

Л. Храпач – завідувачка Обухівською центральною публічною 

                     бібліотекою для дорослих Обухівської міської ради