Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Година пам'яті «Калі Траш. Чорний жах» (до 80-річчя Мінародного дня голокосту ромів)

 

Матеріал подано без змін

 

2 серпня — Міжнародний день пам'яті Голокосту ромів. Клуб інтернаціональної співдружності "Злагода" не зміг залишитися осторонь, адже ця тема дуже важлива та актуальна у нашій сьогоднішній ситуації.

Виявилося, що про геноцид євреїв знають усі, а про Голокост ромів чують уперше. Тому всі присутні уважно переглянули фільм та послухали свідчення очевидців про цю страшну подію.

Те, чим ділилися очевидці, викликало сльози на очах присутніх. Нікому не хотілося вірити, що існувала така витончена жорстокість, яку демонстрували фашисти під час війни.

Розповідь про страшні досліди лікаря Менгеле над ромами шокувала всіх. Як могла освічена людина так ненавидіти цю націю, що безжально проводила страшні експерименти над людьми?

Гітлер не міг дозволити, щоб на одному щаблі з його "чистою" расою стояли роми, які історично мали те саме коріння, що й німці, а саме: і ті, й інші родом з Індії та походять від арійців.

Присутні були здивовані цією інформацією, ніхто не знав, що цей факт і був причиною ненависті нацистського лідера до ромів.

Учасники заходу не змогли стримати сльози, слухаючи про звірства фашистів і про те, як вони знущалися з цього народу.

І зараз не можна замовчувати ці сумні факти та цифри, треба знати, скільки горя випало на долю цієї волелюбної нації.

Тому в деяких європейських країнах проводять заходи, присвячені Голокосту ромів, ставлять меморіали та пропонують їм осіле життя.

О. В. Кропта,

завсектором клубної роботи

Славутицького ЗБІЦ

Київської області