Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Довкілля та здоров'я

 

Матеріал подано без змін

 

Довкілля та здоров'я

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

Традиційно Україна, як і увесь світ, 5 червня відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу.   Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряді найважливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації й, зокрема , нашої країни.  В 1972 році у Стокгольмі відбулася Всесвітня конференція по захисту навколишнього середовища, на якій були присутні повноважні представники 113 держав світу. Учасники конференції ухвалили рішення щодо щорічного проведення Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища 5 червня. 

Відзначення цього дня кожного року допомагає привернути увагу суспільства до проблем довкілля і підкреслює гостру необхідність у зміні відношення людини до раціонального використання та відтворення природних ресурсів.

Внаслідок збройної агресії росії  в Україні  заподіяно величезної шкоди довкіллю. Серед найбільших – мінування територій, забруднення ґрунту та води шкідливими речовинами, знищення дикої природи та заповідників України, підрив Каховської ГЕС.

Все у світі взаємопов’язане. Зруйновані екосистеми вплинули на наше здоров’я, довголіття, забруднено: повітря, землю, їжу, місце де ми проживаємо і де відпочиваємо. «Якщо ви думаєте, що війна відбувається далеко – всі мають розуміти, що її наслідки торкнуться кожного. Втрати людських життів, скорочення видового різноманіття планети, забруднення грунту сміттям, відходами військової техніки, токсичними речовинами, нафтопродуктами, відходами від металургійних заводів, біологічними відходами, забруднення води, вирубка лісів, знищення флори та фауни. Екосистема планети не має кордонів. Все, що відбувається в Україні має відображення на глобальній екологічній мапі. Забруднення досягає інших країн через повітря, ґрунтові  води та води всесвітнього океану. А токсичні речовини накопичуються у людському організмі переважно потрапляючи через харчовий ланцюжок і залишаються в людині назавжди. Пам’ятайте, для усунення наслідків екоциду та екокатастрофи потрібна участь кожного. Наші життя та життя майбутніх поколінь залежать  від наших дій сьогодні”, – зазначила лідерка Всеукраїнського молодіжного руху Let’s do it Ukraine  Юлія Мархель.

Давайте згадаємо, що ми всі живемо на одній планеті і забруднюючи природу ми шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. До цього свята працівниками Обухівської центральної  публічної  бібліотеки для дорослих  оформлено  викладку-пересторогу «Довкілля та здоров’я», біля якої  проводяться огляди  літератури та екоподорожі.

Зберегти красу природи, сприяти її оновленню – завдання кожної людини.

Л. Храпач – завідувачка  Обухівською центральною публічною бібліотекою

                         для дорослих Обухівської міської ради