Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Літературна кав’ярня Наталії Чісліної

 

Матеріал подано без змін

 

Літературна кав’ярня Наталії Чісліної 

 (З досвіду роботи Бородянської центральної бібліотеки)

 

Усіх, хто завітав 21 травня до Бородянської центральної бібліотеки очікувала захоплива мандрівка у поетично-ліричний світ Наталії Чісліної. Цього дня на зустріч до бородянців приїхала неймовірна гостя з Житомирщини, яка вразила своєю активною життєвою позицією, безліччю талантів і чеснот: поетка, режисерка, волонтерка, громадська діячка і спортсменка - Наталя Чісліна. Вона - чемпіонка України з 12-годинного бігу і бронзова призерка в обласних змаганнях з пауерліфтингу 2019 року Чісліна Наталія Анатоліївна

На початку повномасштабного вторгнення Наталія Чісліна вирішила своєю творчістю допомагати Збройним силам України, започаткувавши проєкт «Літературна кав’ярня». Таким чином, авторка, подорожуючи громадами Житомирщини та Київщини, проводить творчі зустрічі, а вторговані з продажу поетичних збірок кошти спрямовує на підтримку наших військових.

Під час зустрічі в Інформаційному хабі Бородянської бібліотеки панувала особлива тепла та невимушена атмосфера, в якій авторка знайомила присутніх з віршами нової поетичної збірки «МІЙ ВСЕСВІТ у римованих рядках», окремі поезії зачитала із збірок, виданих у минулі роки - «Намалюю сонце для тебе», «Віршами я сміюсь і плачу», «Кава без цукру». Поезія Наталії - це згусток емоцій, сподівань, надій на кохання й щасливу сім'ю. Вона поділилася з присутніми, що любов для неї це крила, що допомагають летіти, а також струна, що бринить ніжною і чутливою мелодією, а ще її любов - це неповторний і магічно-чудовий Всесвіт. Тому й поринули відвідувачі заходу вслід за авторкою у поетичний вир її роздумів про життя, кохання, рефлексій про навколишній світ.

А далі пані Наталія запропонувала влаштувати «ворожіння на віршах» … і відбулася магія. У одних - радісні усмішки, у інших розчулення і сльози викликали напрочуд влучні літературні співпадіння, так як  кожен знаходив  свій сенс в обраних наосліп поетичних рядках.

Натхенним і об’єднуючим було наступне дійство, а саме - малювання кавою на тему: «Як я уявляю нашу Перемогу». В  результаті спільної творчості була створена  картина - символ майбутньої Перемоги.

Після зустрічі учасники заходу разом із гостею відвідали  Краєзнавчий музей Бородянщини, де із вуст директорки Тамари Шеховцової почули вражаючі історії окупації нашого краю у лютому-березні 2022 року.

«Літературна кав’ярня від Наталії Чісліної» була в Бородянці вперше, але однозначно не востаннє, адже такий літературний  арт-релакс - дієвий метод покращення ментального здоров’я, що вкрай необхідно усім нам у цей складний час. 

Валентина Валушенко, 

директорка Бородянської 

центральної бібліотеки Бородянської ТГ

Київської області