Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Розстріляне відродження: екскурсія адресами та іменами

 

Матеріал подано без змін

 

Розстріляне відродження: екскурсія адресами та іменами

(З досвіду роботи Броварської міської публічної бібліотеки)

 

  Історія про Броварську міську публічну бібліотеку, наших читачів та плідну співпрацю. 

 Наша постійна читачка Наталія Калараш готувалася до проведення авторської екскурсії – за книжками, які брала в нас на абонементі. Тема – складна, але надзвичайно цікава й об'ємна – українське Розстріляне відродження: як історичне тло, так і долі окремих письменників, поетів, акторів, режисерів, науковців, громадських діячів. 

У суботу, 18 травня, напередодні Дня пам'яті жертв політичних репресій, пані Наталія презентувала екскурсію в Києві. Серед слухачів – і працівники бібліотеки, й працівники культурно-просвітницького центру «СвітЛиця» зі своїми рідними. Тож екскурсія була насичена фактами й емоційно наснажена. Про тих, хто поплатився за свої переконання життям, та про тих, хто зміг вижити фізично, але натомість змушений був «померти» – морально, духовно, як творець. Який вибір зробити, якщо писати правду – смертельно небезпечно? Бути репресованим, пристосуватися, спробувати емігрувати? Як жити, коли найближча людина – агент, який постійно свідчить проти тебе? З якими характеристиками увійде твоє ім'я в історію ?.. 

Слухачі екскурсії постійно зауважували про паралелі з сьогоденням, згадували курс літератури зі школи та вже нові деталі й подробиці, про які дізналися нещодавно. 

Окремо дякуємо від бібліотеки за таку зустріч та сподіваємося, що надалі співпраця буде не менш плідною.

Лідія Стрельченко,

завідувачка Броварської міської публічної бібліотеки