Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу - з досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради

 

Матеріал подано без змін

 

Пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

18 травня – траурний день кримськотатарського народу. Рівно 80 років тому, на світанку, в будинки кримських татар увірвалися солдати та оперативники НКВС. У той час як чоловіки були на фронті, переважно жінок, дітей та літніх людей насильно змусили покинути власні домівки, лишивши на збори лічені хвилини.

Жорстоко, без жодних пояснень кримських татар загнали у товарні вагони, щоб відвезти їх за тисячі кілометрів від Батьківщини. Цей жах 80 років тому перетворився на реальність для представників корінного народу України. Ці події стали історією, яку ми не маємо права забути.

Це один із страшних прикладів злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни.  Спецоперація, у якій було залучено 32 тисячі співробітників НКВД, розпочалася о 3-тій годині ночі. Депортованим (а це були переважно жінки, діти, старі, оскільки усе доросле чоловіче населення воювало) давалося на збори від кількох хвилин до пів години, після чого їх звозили машинами до залізничних станцій Бахчисарая, Джанкоя та Сімферополя, а звідти переповненими, наглухо закритими ешелонами відправляли на «спецпоселення» на схід – в Узбекистан, Казахстан, Таджикистан. Частина депортованих потрапила на примусові роботи до Московського вугільного тресту, до таборів фронтового резерву та до ГУЛАГу. Дорога тривала до трьох тижнів. Багато депортованих від голоду та хвороб померли в дорозі. Загалом протягом трьох днів з Криму було вивезено понад 190 тисяч кримських татар. Окремою трагічною сторінкою цієї спецоперації стала доля жителів кількох кримськотатарських сіл на Арабатській стрілці – про них просто забули, а коли спохватилися, то просто вивезли на баржі в море і потопили. Також у 1944-му з Криму було депортовано понад 40 тисяч болгар, вірмен, греків, турків і ромів.

Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тисяч кримських татар. Не меншої шкоди зазнало господарство Криму, позбавлене досвідчених працівників. Лише 1989 року кримським татарам дозволили повернутися на батьківщину.

Щорічно 18 травня в Україні відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Ця пам’ятна дата встановлена Указом Президента України №472 від 16.05.2014 року «Про день боротьби за права кримськотатарського народу» та постановою Верховної Ради України № 792 від 12.11.2015 року «Про визнання геноциду кримськотатарського народу».

А після віроломної окупації Криму Росією  18 травня відзначають також і  як День боротьби за права кримськотатарського народу.

До цих трагічних дат  в Обухівській публічній бібліотеці для дорослих оформлено тематичну викладку «ПОЗБАВЛЕНІ БАТЬКІВЩИНИ», біля якої проводяться інформаційні бесіди.  Також  в читальному залі бібліотеки постійно діє книжкова виставка « Крим – наша благословенна земля». 

Біль кримськотатарського народу – це наш спільний біль. Біль десятків тисяч кримських татар, які ніколи так і не повернулися до рідного Криму.

Світла пам’ять десяткам тисяч невинним жертвам кримськотатарського народу, які загинули унаслідок депортації 1944 року!

      Л. Храпач – завідувачка  Обухівською центральною

публічною бібліотекою

                         для дорослих Обухівської міської ради