Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Про війну і про кохання від письменниці Анни Павліченко

 

Матеріал подано без змін

 

Про війну і про кохання від письменниці Анни Павліченко 

 (з досвіду роботи Бородянської центральної бібліотеки Київської області)

 

10 травня на літературну зустріч з читачами до Бородянської центральної бібліотеки завітала письменниця та поетеса з Києва – Анна Павліченко.

Зустріч вийшла надзвичайно цікавою та неординарною, адже розпочала її пані Анна літературним перформансом, підготовленим Поліною Лучко, керівником місцевого дитячого театру «Зарево», в якому взяли участь ліцеїсти професійного аграрного ліцею. Модерувала захід - Катерина Сидоренко, завідувачка відділу обслуговування бібліотеки. На її запитання письменниця давала щирі та змістовні відповіді, представивши як свої прозові твори (роман, п’єсу, присвячені сторінкам історії України та російсько-українській війні), так і нову поетичну збірку, написану  в жанрі магічного реалізму «Любов крізь віки». Остання - щойно із друку і  присвячена коханому чоловіку, нині захиснику нашої незалежності і територіальної цілісності, який, перебуваючи у короткій відпустці, мав змогу супроводжувати у цей день пані Анну до Бородянки. 

Присутніх на заході вразила багатогранність талантів гості. За професією Анна Павліченко - лікар, а ще волонтерка, інструктор з тактичної медицини, яка заснувала та викладала курси при Національному університеті ім. Богомольця. Має подяки від Міністерства оборони та десятків військових відомств за внесок у організацію та проведення навчань для військових. Захоплюється акторською грою, малює, є ілюстратором своїх книг. Вона - авторка 5 різножанрових книг, 4 з яких видані протягом  2023 року. 

На зустрічі письменниця розповідала про історію написання книг, про сенси, які їх наповнюють та про те, як російсько-українська війна дала поштовх її літературній  діяльності.  Також присутні дізналися від Анни про нещодавню творчу поїздку до Едмонтона та про домовленості щодо постановки її п’єси у Лондоні. 

А ще цього дня були читання поезій від авторки та не обійшлося без імпровізації, - пані Анна запропонувала бажаючим з аудиторії прочитати вголос літературний твір із книги «Тіні війни»,  що й зголосилася зробити читачка бібліотеки Людмила Кириленко. Художнє читання оповідання «Щасливчик», дія якого відбувається у Бородянці, було виконано напрочуд майстерно.  

Знайомство з літературною творчістю, професійною і громадською  діяльністю київської письменниці  пройшло активно у невимушеній, доброзичливій атмосфері. Перформанс на вірш «Терези» з презентованої нової книжки примусив бородянців під іншим кутом подивитися на події, що відбуваються зараз.

Тож і була Анна Павліченко щиро винагороджена оплесками і невеличкими презентами на згадку про творчу зустріч у Бородянці. 

Валентина Валушенко,

директорка Бородянської центральної бібліотеки

Бородянської ТГ Київської області