Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Землянам - чисту планету

 

Матеріал подано без змін

 

Землянам - чисту планету 

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

Земля! Маленька блакитна кулька у безодні Всесвіту! Земля породжує джерельця і стрімкі потоки, трави і дерева. Вона тримає на собі океани, приймає дощі, сніги й тумани. Земля – це дім, у якому ми живемо! Дім, частиною якого ми є! І від того як ми будемо себе у ньому поводити, залежатиме наше життя. Кожного року 22 квітня у світі відзначають Міжнародний День Землі, покликаний нагадати кожному з нас, що Земля та її екосистеми - це наш спільний дім, який забезпечує нам життя, привернути увагу суспільства і кожної людини до її проблем. 

За останні сто років людина збільшила викиди газів на 30%. Це означає, що на Землі щороку зростає кількість оксидів вуглецю, сірки, азоту, вуглеводню. Як наслідок, в атмосфері виникає смог. Так називають забруднене хімією повітря, це одна з найбільших проблем цивілізації.

Крім охорони повітря, екологи вважають пріоритетами в своїй галузі очищення води, раціональне використання землі та мінеральних ресурсів у світі, збереження заповідників, утилізацію та переробку відходів.

Повномасштабне вторгнення росії до України з 24 лютого 2022 року вже завдало та продовжує завдавати величезної шкоди людям та інфраструктурі населених пунктів, де тривають бойові дії. Але війна впливає і на дику природу.

Зараз навіть неможливо повністю оцінити вплив війни на довкілля через брак точної інформації. Проте точно зрозуміло: чим довше триває війна, тим більше шкоди вона  завдасть  довкіллю, і тим більше наслідків ми матимемо в майбутньому.

Після війни ми будемо пожинати плоди бойових дій — руйнування екосистем, забруднення ґрунтів, зменшення біорізноманіття, зростання кількості шкідників у лісах. Крім того, відбудова країни потребуватиме значної кількості природних ресурсів. Зараз є дуже важливою активність Міндовкілля,  громадянського суспільства та екологічного комітету Верховної Ради, щоб уся шкода довкіллю була максимально зафіксована та у подальшому компенсована агресором.

Багатогранно використовуючи природні ресурси для потреб суспільства, нам треба діяти так, щоб не завдати шкоди, а навпаки, всебічно поліпшувати та примножувати можливості природи. Ми повинні жити не лише сьогоднішніми потребами, а й дбати про стан природи завтрашнього та майбутніх днів, щоб наші діти, онуки та правнуки дихали пахощами квітів, чули спів птахів у лісах, ходили по м'якій травичці, милувалися сходом сонця. Давайте залишимо їм у спадок чисту та прекрасну Землю!

В Обухівській центральній публічній бібліотеці для дорослих до  Всесвітнього дня Землі оформлена виставка – застереження «Землянам – чисту планету», на якій представлена література  про екологічні проблеми України та шляхи  їх вирішення.

Л. Храпач – завідувачка Обухівською центральною публічною 

                     бібліотекою для дорослих Обухівської міської ради