Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

М. Гоголю - 215 років - з досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради

 

Матеріал подано без змін

 

М. Гоголю - 215 років 

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

Микола Гоголь − письменник, драматург, критик, публіцист, один із найбільш знаних українців у світі. Щоб бути успішним у той час, він мав писати російською мовою. Однак, у його творах, в більшості висвітлюється історія та традиції України. А саме життя письменника залишається одним з найбільш загадкових і містичних. Народився Микола Гоголь  1 квітня 1809 року у Великих Сорочинцях на Полтавщині у багатодітній родині. Мати письменника Марія Іванівна вийшла заміж за майже вдвічі старшого Василя Гоголя-Яновського. На той момент їй було 14 років. Вона була набожною людиною. Літератори вважають, що саме через це Микола Гоголь став віруючим та наділяв свою творчість фантастикою та містицизмом. Батько письменника, Василь Опанасович, колишній  колезький асесор, мав славу поета, письменника і драматурга,  писав комедійні п’єси, засновані на українських народних баладах і переказах. Саме від батька Микола Васильович перейняв любов до літературного мистецтва і творчий талант: відомо, що Гоголь-молодший ще з дитинства писав вірші.  Постать Гоголя цікава та багатогранна. Любов до мови, відчуття слова закладалися у майбутнього письменника вже з дитячих років. Згодом він захопиться збиранням українських народних пісень, прислів'їв та приказок, готуватиме матеріали до українсько-російського словника. Пізніше Микола Гоголь так напише про українську пісню: «Якби наш край не мав такої скарбниці пісень, я б ніколи не зрозумів історії його, тому що не збагнув би минулого...». Тож не дивно, що зрілий етап творчості письменника розпочався українською тематикою. М. Гоголь поставив собі за мету у своїх творах відтворити дивовижний і казковий образ України, збагачений сюжетами старовинних легенд, опоетизований барвами чарівного українського слова. «Моє серце завжди належатиме священним місцям моєї батьківщини». М. Гоголь

Письменник залишив у спадок рідному народові неоціненний доробок з повістей і романів, драматургії та публіцистики. Такі твори, як: «Тарас Бульба», «Мертві душі», «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Ревізор», «Вій», «Одруження», «Записки божевільного» займають гідне місце в  ряду найкращих художніх досягнень світової літератури. Ці твори перевидаються у багатьох країнах світу, за ними й донині знімаються кінофільми і ставляться вистави.

1 квітня виповнюється 215 років від дня народження класика української та російської літератури першої половини ХІХ ст. Миколи Васильовича Гоголя.

В Обухівській центральній публічній бібліотеці для дорослих діє  тематична викладка літератури «Містичний світ Миколи Гоголя». На викладці представлена література про життя і творчість письменника та його твори.

Завітайте до бібліотеки та ознайомтесь з матеріалами викладки. Ви дізнаєтесь для себе багато нового та цікавого.

Л. Храпач – завідувачка Обухівською центральною публічною 

                     бібліотекою для дорослих Обухівської міської ради