Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Рідна мова – світ душі моєї

 

Матеріал подано без змін

 

Рідна мова – світ душі моєї

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області)

 

З  21 лютого 2024 року до Міжнародного дня рідної мови в читальній залі Баришівська центральна бібліотека для дорослих відділу культури та туризму Баришівської селищної ради проведено цикл заходів. Презентовано книжково-ілюстративну виставку «Рідна мова – світ душі моєї».

22 лютого 2024 року проведено засідання клубу української мови «Баруч». Розпочала засідання Олена Бойко заступник директора Баришівської ЦБС, керівник клубу, модератор заходу. Вона розповіла про значення державної мови в житті країни та рідної - у житті кожного особисто. Українська мова – це наша рідна мова, це мова наших батьків і дітей. Мова нашої перемоги!

На зустріч завітали начальник відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Людмила Бабич, письменники-аматори: Вадим Косьмін, Людмила Новицька, Наталія Деркач, краєзнавці та мешканці громади. Саме українська мова, як відзначила модератор Олена Бойко, яка об’єднує нас, є однією із найважливіших ознак, що робить нас незламною нацією, українським народом. У мові наша сила та єдність! 

Під час інтерактивної вправи «Знайомство» присутні розповідали про себе, походження свого імені та прізвища, про роль рідної української мови у житті кожного, а особливо в цей нелегкий період часу для України.

На засіданні клубу української мови «Баруч» свою поетичну творчість презентував Вадим Косьмін. Він народився 9 квітня 1986 року у Баришівці. Розпочав навчання у Баришівській середній школі №1. Потім з мамою і братом переїхали до с. Коржі. З особливою вдячністю Вадим згадує члена Спілки письменників України Ганну Дудку, яка в той час працювала вчителем у школі, і прищепила йому любов до поезії. Тоді він розпочинає писати вірші, друкувався в газетах «Баришівські вісті», «Березанські відомості». У 2010 вийшла його перша збірка «Коли скінчиться дощ». Його вірші опубліковані в альманахах «Сонцесвіт Березані», «Vintage», «Софія», «Берегиня» та інших. Приємно було слухали вірші в авторському виконанні про природу, про людські взаємини та кохання.

Продовжився захід поетичним струмочком улюблених оповідань, віршів українських поетів, зокрема у виконанні Вадим Косьмін, Наталія Деркач, Людмила Новицька, які прочитали свої твори, поему Тараса Шевченка «Сова» прочитала Ганна Пастушенко, а вірші Ліни Костенко, Івана Коломійця, Ганни Дудки, Лілії Гук виконали Людмила Бабич, Віктор Осипенко, Людмила Новоградська.

Присутні познайомилися з книжково-ілюстративною виставкою «Рідна мова – світ душі моєї» та отримали ''скорботний'' календар нищення української мови, який нагадує про тернистий важкий шлях рідної української мови. Вивчай українську, розмовляй українською! Мова має значення!

Зав. методично-бібліографічним відділом

Баришівської ЦБС

Наталія Лавріненко