Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Спілкуючись з людьми, вдивляючись у вічі, читаємо історію душі»

 

Матеріал подано без змін

 

 

«Спілкуючись з людьми, вдивляючись у вічі, читаємо історію душі»

презентація книг

(З досвіду роботи Бородянської центральної бібліотеки)

 

5 листопада 2023 року Бородянська центральна бібліотека у холі палацу культури ім. Т. Шевченка провела презентацію книг "Живі історії війни. Кн. 2" та "Пам'ять душі. Іванківщина", які нещодавно вийшли у видавництві "Ліра-К".  Це ще два видання, що видані в межах проєкту Ольги Фещенко "Живі історії війни" за підтримки БФ "Оберіг Відродження.

Нові книги документально-художнього характеру містять 82 розповіді цивільних людей з Бородянщини, Іванківщини, Ірпеня, Маріуполя та інших куточків України про пережитий біль втрат своїх рідних та знайомих, власних жител і майна, які зіткнулися із неочікуваними загрозами під час вимушеного виїзду до безпечних місць, а хтось - із жахами життя в окупації. Книги доповнені QR-кодами, за допомогою яких можна послухати інтерв’ю героїв та подивитися документальні фільми.

Завідувачка відділу обслуговування і ведуча заходу Катерина Сидоренко, ознайомивши присутніх із книгами, представила команду проекту "Живі історії війни". Об'єднані ідеєю - донести правду про війну в Україні до світової спільноти, вони доклали значних зусиль, щоб ці книжкові видання були надрукованими і багатомовними і їх могли прочитати в різних країнах. 

Щемливими спогадами про пережите поділилися: Сергій Костін (Іванків), Людмила Кириленко (Бородянка), Ганна Коваленко (Сєвєродонецьк), Галина Козаченко (Феневичі), чиї історії вміщені в книгах. 

На захід завітали гості: директор БФ ім. Михайла Василевського і помічниця народної депутатки Ольги Василевської-Смаглюк Анастасія Фещенко, письменниця з Київщини Анна Павліченко та генерал у відставці, брат покійного письменника Анатолія Камінчука - Микола Камінчук і виступили перед присутніми. У підтримці і всебічній допомозі завірила авторку проєкту Ольгу Фещенко начальник відділу культури, молоді та спорту БСР Наталія Вишинська. 

Хвилюючим для аудиторії був перегляд відеофільму "Фрагменти. Голоси очевидців",  в якому використані уривки диктофонних записів-свідчень, що ввійшли в книги.  

Були цього дня і авторські поетичні читання, і музичні номери від Марії Клевчук і Сергія Костіна, які своєю майстерністю надихнули присутніх до ще більшої любові до своєї країни і неабияк додали віри в Перемогу над ворогом! 

Валентина Вашуленко, 

директор Бородянської центральної бібліотеки

Київської області