Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Українські меценати від Київської Русі до сьогодення

 

 

Матеріал подано без змін

 

Українські меценати від Київської Русі до сьогодення 

(З досвіду роботи  КЗ «Публічна бібліотека» Вишневої міської ради Бучанського району Київської області)

 

 

В КЗ «Публічній бібліотеці» Вишневої міської ради відбулося вручення нагороди "Меценат" від історико-краєзнавчого музею громади.

Започаткована відзнака названа на честь давньоримського покровителя мистецтв. Із давніх часів меценатами називають людей, які підтримують творчий напрямок та жертвують власні вартісні зібрання речей. У нашій громаді теж є мешканці, які віддали цілі особисті колекції, що мають історичну цінність у теперішньому часі, а тим паче будуть реліквіями у майбутньому.

Нагрудний знак "Меценат" від КО "Вишневий історико-краєзнавчий музей" має золоту, срібну та бронзову ступінь. Її визначає та присуджує науково-методична рада музею.

Відзнаку було вручено громадянам Вишневої МТГ: Володимиру Атаманюку, Івану Гаврилюку, Валерію Гомановському, Миколі Мігаю, Галині Мусі, Антоніні Натоці, Владиславу Ноздрі, Євгенію Пантелю, Олексію Поліщуку, Миколі Середюку, Володимиру Чернію.

Кожен із нагороджених зробив значний внесок у розвиток музею та розширення його колекцій. Серед поповнень музею значна кількість колекційного фарфору, скіфські прикраси, ткацький станок 19 ст,

Велика колекція вишиванок, рояль родини Мігай, на якому грав видатний композитор Ігор Стравінський.

Для людей, які все життя збирали унікальні предмети, важливо аби їхня справа жила далі і дійшла до наступних поколінь. Адже це не просто речі, а уособлення історії рідного краю та всієї країни.

Всі присутні з великим інтересом знайомилися з книжковою виставкою «Українські меценати від Київської Русі до сьогодення», що розповідає про славетні українські родини, які лишили по собі великий культурний спадок для нас усіх. Зараз весь світ вражений тим, як українці готові жертвувати власні кошти і ресурси, щоб пришвидшити нашу перемогу. Насправді, такий філантропізм у нас в крові вже тисячі років і нам є з кого брати приклад. Кожна епоха української історії мала вражаючий список меценатів, які віддавали мільйони на підтримання нашої економіки, освіти, культури, медицини, віри. Багатьох уже давно немає в живих, але лишився неоціненний спадок у матеріальному вигляді та у вигляді вічної пам’яті і шани.

Оксана Бабич, бібліотекар І категорії відділу обслуговування читачів

 КЗ «Публічна бібліотека»  Вишневої міської ради, Бучанського району Київської обл.