Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

 

Матеріал подано без змін

 

Мова – генетичний код нації, душа народу, її святиня 

(З досвіду роботи Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради)

 

 

Мова – генетичний код нації, душа народу, її святиня: круглий стіл бібліотечних працівників Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради

Мова – це генератор і найвища форма патріотизму, Божий дар і ключ до вивчення культури, історії, традицій нації. Вона представляє  народ  у світі, є ореолом нації й етнічним кордоном. 

Відбулося засідання круглого столу бібліотечних працівників «Роль і можливості бібліотек у поширенні знань про українську мову як національну цілісність», на якому було розглянуто  питання становлення української мови, її тернистий шлях до визнання. 

Присутні  подивилися    відео-презентації  до Міжнародного дня мови, Дня української писемності та мови, «8 видатних мовознавців».

Провідний  методист ОМЦНТКОР  Антоніна Коршунова  ознайомила  бібліотечних  працівників з Стратегією популяризації української мови до 2023 року «Сильна мова – успішна держава»,  Програмою розвитку та функціонування української мови як державної у всіх сферах суспільного життя у Київській області на 2023 – 2025 роки,  а також  розповіла про необхідність проведення у бібліотеках заходів з популяризації мови, української  літератури, видатних  історичних подій та осіб державотворення, борців за незалежність України тощо. 

В обговоренні питання  взяли  активну участь Лілія Литвин, директор Публічної бібліотеки, Надія Реміханова, бібліотекар II категорії філії №4 Горохівська сільська бібліотека, Фіялко Світлана, бібліотекар філії №8 Леонівська сільська бібліотека, Василь Погребний, бібліотекар філії №17 Халчанська сільська бібліотека, Натілія Крутько, бібліотекар філії №9 Антонівська сільська бібліотека та інші. 

Учасники круглого столу розповіли про роль бібліотеки у поширенні знань про мову, проведення заходів з популяризації  української мови та  її впровадження   у життя мешканців села та внутрішньо – переміщених осіб тощо. Також  відмітили  проблемні  питання, які виникають у щоденній роботі бібліотек: відсутність книг сучасних українських авторів (в т.ч. словників, довідників з мовознавства, книг за шкільною програмою), періодичних видань тощо.

Провідний методист ОМЦНТКОР

Антоніна Коршунова