Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

"Українські рушники - рукотворне диво"

 

Матеріал поданий без змін

 

«Українські рушники - рукотворне диво" - мистецька виставка

(З досвіду роботи бібліотеки с.Новосілки Чабанівської ТГ Фастівського району, Київської області)

Українські рушники — це символ нашої нації, відбиття культурної пам’яті народу. В їх узорах збереглися прадавні магічні знаки та образи.

З давніх часів  рушник у свідомості українців наділявся широким спектром знакових властивостей і саме тому він являє собою значне непересічне явище духовної культури.

Рушники - це українські полотняні письмена, на яких записана історія народу. Сьогодні побачити вишитий український рушник можна вже не так часто, як  колись, але і зараз він не втратив  своєї актуальності.

Справжні шедеври народного мистецтва прикрасили стіни бібліотеки села Новосілки напередодні Андріївських вечорниць. "Українські рушники - рукотворне диво"  - таку назву має виставка рушників з приватної колекції Романа Подолянця, завідувача сектором культури, молоді та спорту Чабанівської селищної ради. Серед експонантів - давні й сучасні вишивані та ткані рушники, виготовлені в різних техніках та кольорах із Київщини, Полтавщини, Черкащини, Чернігівщини та інших регіонів України. В експозиції виставки представлені дійсно унікальні вироби (деяким майже століття), на які варто подивитись.Тож, запрошую до бібліотеки, щоб доторкнутися до прекрасного витвору людських рук. Під час війни - це ще один спосіб згуртувати українців та додати наснаги для нашої Перемоги.

Олена Сурга

завідувачка бібліотекою села Новосілки

ЧабанівськоїТГ,  Фастівського району, Київської області