Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Поет у камені, в пензлі і слові»

 

Матеріал поданий без змін

 

ПОЕТ У КАМЕНІ, ПЕНЗЛІ І СЛОВІ

 

/До 70-річчя від дня народження М.Горлового/

 

(з досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

Ім’я  нашого  земляка, племінника Г.Косинки, скульптора, поета, і громадського діяча  Михайла Горлового, уродженця села Щербанівки, добре відоме як в Україні, так і за її межами.  Його вишукана скульптура й витончена поезія закорінені в рідну трипільську землю, мову, культуру. Природно, що саме земля найдавнішої хліборобської цивілізації дала наснагу М.Горловому  до творчості, розбудила генетичну пам'ять роду.  Скульптура Горлового виразно проявляє українську ментальність. Його чесна громадянська думка звучить в його поетичній творчості. Мотиви єдності з батьківською землею, любов до всього рідного, заповітного звучать у хвилюючих віршах автора.

М.Горловий -  член Національної спілки художників України, член Національної спілки пись¬менників України та  Творчого об’єд¬нання скульпторів і живописців “Світовид”. Він є дипломантом  більше 20-ти міжнародних сим¬позіумів “Скульптура в камені” в Лівані,  Україні та Росії.  Автор пам’ятників в бронзі і граніті. Твори митця знаходяться в приватних та державних колекціях України, США, Кана¬ди, Лівану, Сирії. Вірменії, Франції, Іспанії, Австрії, Марокко, Фінляндії, Німеччини, Австралії та інш. В свій час скульптор Михайло Горловий виготував дубові хрести, які встановили на могилах мучеників – патріотів України: В. Стуса, Литвина, О.Тихого.  Невдовзі ці хрести спалили негідники.  Ще будучі студентом у тривожні часи української історії, Горловий ініціював заснування осередку народного Руху в Київському художньому інституті та був його головою, брав участь в  акції  пам’ятного голодування студентів на холодних гранітних плитах біля Верховної Ради в жовтні 1990 року.

Крім цього він є автором книжок: «Я — скит з трипільських праглибин»1996 р., «Діти Дажбога»2000 р., «Дорога в Україну»2002 р., «Поезія в камені» 2011 р., публікацій у альманахах, «Щербанівка»: Нариси з історії села Щербанівки на Обухівщині 2014 р.

За останні п'ять років скульптор Михайло Горловий  створив для Києва пам’ятники полковникам Петрові Болбочану та Василеві Вишиваному, а ще Тимофію Щербацькому - як подарунок  рідній Щербанівці, Тараса Шевченка для міста Українка,  Дусі Апілат – для Кам’янського історико-краєзнавчого музею, погруддя оперної співачки  Лідії Липковської – для Ліванської академії (м. Бейрут).  Ось  така людина – патріот живе в  нашому краї. А 19 жовтня  цьому геніальному митцеві виповнюється 70 років.

До цієї дати працівники Обухівської центральної публічної бібліотеки оформили викладку – персоналію та мистецький портрет «Поет у камені, в пензлі і слові».

Хочемо побажати Михайлу Петровичу Горловому міцного здоров’я, творчого натхнення, і ще довго -  довго  радувати нас своєю творчістю, яка надихає українців так любити свою землю, свою історію, свій народ, як любите їх Ви! Коли поруч є такі люди – Україна непереможна!

Л.Храпач,

завідуюча Обухівською центральною публічною 

бібліотекою Обухівської міської ради