Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Працівники Баришівської центральної бібліотеки для дорослих провели онлайн-годину пам’яті

 

Матеріал поданий без змін

 

Година пам’яті  «Стежками скорботи: голодомор в Україні»

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області)

 

З голоду пухло село України,

Тої, де хліб споконвіку родив.

Був тридцять третій, і був сорок сьомий.

В маминім серці болить та біда.

Рада б забути, та скільки виполюй,

Знов проростає ота лобода

Ганна Дудка

 

26 листопада 2021 року працівники Баришівської центральної бібліотеки для дорослих Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради  провели онлайн-годину пам’яті ««Стежками скорботи: голодомор в Україні» .

У 2008 році була опублікована книга «Забуттю не підлягає: голодомор 1932-1933 років у Баришівському районі». На сторінці «Баришівська централізована бібліотечна система відділу культури та туризму»   у  мережі Фейсбук розміщені  уривки з цієї книги, а саме спогади очевидців-голодомору з Баришівки  та  стаття заслуженого діяча науки України, доктора історичних наук , професора Петра Бачинського "Голодний рік на Київщині", що  була опублікована в газеті "Київська правда" 16 лютого 1993 року.

Сталінська колективізація підвела селян  до «страшної Голгофи». Упродовж  кордону України, де вмирали цілі села, де живі не встигали хоронити мертвих, були виставлені війська. Жодна душа не повинна була вирватися з уготованого їй пекла. В Україні при владі, яка називала себе народною, на родючій землі без війни чи стихійного лиха вмирали хлібороби.

У селищі Баришівка під час Голодомору 1932-1933 років померло приблизно 360 жителів.

Закликаємо всіх запалити  свічку на спомин про тих, кого забрав голодомор! Ми пам'ятаємо!

Зав. методично-бібліографічним відділом

Баришівської ЦБС

Наталія Лавріненко