Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Усе любов’ю зміряне до дна... - з досвіду роботи КЗ «Публічна бібліотека» Макарівської селищної ради Київської області

 Матеріал поданий без змін

Усе любов’ю зміряне до дна...

 /до 100-річчя від дня народження поета-пісняра Дмитра Луценка/

 

(З досвіду роботи КЗ «Публічна бібліотека» Макарівської селищної ради Київської області)

 

Свято, яке відбулося в обрядовій залі Макарівського Будинку культури – це зустріч з поезією та піснею Дмитра Луценка, 100-річчя від дня народження якого відзначаємо 15 жовтня.

Дмитро Луценко – заслужений діяч мистецтв України, лауреат Шевченківської премії 1976 року разом із композитором Ігорем Шамо за пісні «Балада про братерство», «Києве мій», «Стоїть над Волгою курган», «Зачарована Десна», «Пісня про щастя», «Не шуми калинонько», «Фронтовики».

Але творів, що стали улюбленими народними піснями, значно більше: «Карпати», «Хата моя, біла хато», «Мамина вишня», «Сивина», «Спасибі Вам, мамо» та багото інших ліричних шедеврів, музика до яких створюється і нині. У фондах українського радіо збереглося більше ніж 300 пісень, написаних на слова Дмитра Омеляновича.

Поет Дмитро Луценко співпрацював з багатьма композиторами – співтворцями мистецької пісні. Це – Ігор Шамо, Анатолій Пашкевич, Олександр Білаш, Володимир Вірменич, Ігор Поклад, Володимир Івасюк, Олексій Чухрай і багато інших.

А славнозвісна пісня «Осіннє золото» стала символом однойменного пісенно-мистецького всеукраїнського свята, що проводиться  на Полтавщині, на батьківщині Дмитра Луценка в селі Березова Рудка, де 15 жовтня 1921 року в багатодітній селянській родині народився поет.

Його пісня - діамант, який грає найяскравішими барвами людського добра, земної мудрості і краси.

Пройдуть віки. А його пісня завжди квітуватиме палкою трояндою на вустах рідного народу, його України.

Протягом цього свята присутні подивилися на світ через призму Луценкових творів і зрозуміли, які почуття він вкладав у слова: 

ДОБРОТА, РІДНА ХАТА, ПІСНЯ, МАТИ, БАТЬКО, ВИШНЯ, КРИНИЦЯ, БАТЬКІВЩИНА, КИЇВ, ДОНЕЧКА, УКРАЇНА.

У цьому асоціативному ряді не вистачає ключового слова.

ЛЮБОВ!

Любов була визначальною рисою його характеру.

Любов до людей, до землі, до праці.

Її ми відчуваємо у кожному рядку пісні і кожному слові вірша.

Усе любов’ю зміряне до дна у поетичній спадщині поета-пісняра з Березової Рудки.

На святі були присутні учні Макарівського багатопрофільного ліцею (вчитель Гуменюк Л. М.) та пошановувачі творчості  Д. Луценка.

Розкрити талант поета-пісняра допомогли учасники народного аматорського вокального колективу «Зоряниця» КЗ «Центр культури і дозвілля» Макарівської селищної ради (керівник Л. Колос ), учасник народного аматорського чоловічого гурту «Козацькі джерела» КЗ «Центр культури і дозвілля» Макарівської селищної ради Василь Сябренко (керівник О. Сніжко).

Поезії Д. Луценка декламували учні ліцею.

Життєвий і творчий шлях поета розкрила бібліотекар КЗ «Публічна бібліотека» Макарівської селищної ради Галина Якименко.