Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Викладка-портрет «Великий Українець»

 

Матеріал поданий без змін

 

ВЕЛИКИЙ  УКРАЇНЕЦЬ

/До 155-ти річчя від дня народження/

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

 

 

«Я хочу жити, щоб працювати,

страждати і  боротись разом з вами».

М.Грушевський

 

Михайло Сергійович Грушевський (1866-1934) – видатний український історик та провідний діяч національно-культурного й державного відродження України першої третини XX ст. Голова Української Центральної Ради (1917-1918 рр.). Перший Президент України (1918 р.). Михайло Грушевський – автор найбільш фундаментального дослідження з історії України від найдавніших часів до другої половини XVII ст. «Історія України – Руси», фундаментальної 5-ти томної «Історії української літератури» та близько 2000 інших друкованих праць. Голова Наукового товариства імені Т.Г. Шевченка (1897-1913 рр.). Академік Всеукраїнської Академії наук  і Академії наук СРСР. За спогадами сучасників, Грушевський мав надзвичайну працездатність. Спав 4 години на добу, увесь свій час присвячував роботі. 10-томну монографію “Історія України – Руси” Михайло Сергійович писав 38 років (з 1895 по 1933 рік).

Як історик та історіограф, М.С. Грушевський формувався під впливом наукових праць М. Максимовича, М. Костомарова, М. Драгоманова, які ідентифікували з так званою народницькою школою. Він перший створив власну наукову школу істориків України (І. Крипякевич, В. Герасимчук, С. Томашівський, І. Джиджора, М. Кордуба, І. Кревецький, Ом. Терлецький та ін.), яка виконувала науково-дослідницькі та освітні функції.

М.С. Грушевський був ідеологом конституційного парламентаризму й автономного існування України. Він, зрештою, проголосив незалежність УНР, затвердив Тризуб як герб та очолював групу з розробки проекту Конституції. Михайло Грушевський, зокрема, був одним із авторів ідеї про Великий Державний Герб, в якому були б органічно синтезовані геральдичні символи різних українських історичних земель.

Протягом десятиліть його наукова, культурницька, громадська та політична діяльність подавались у викривленому віддзеркаленні. Геніального вченого і відомого політичного діяча неодмінно зображували буржуазним націоналістом. Безцінні наукові праці Грушевського було вилучено з усіх бібліотек республіки. Тільки у листопаді 1991 року в уже незалежній Україні почався процес повернення його імені українському народові, вітчизняній науці, всьому світові.

І сьогодні  Михайло Грушевський – це вчений світового рівня, творча спадщина якого вражає своїм тематичним діапазоном, енциклопедичністю, універсальністю. Його перу належать близько двох тисяч праць з історії, соціології, літератури, етнографії, фольклору. Він увійшов у вітчизняну історію як її великий літописець, автор фундаментальної „Історії України — Руси”, справедливо названої метрикою нашого народу.  Саме з його творчою спадщиною пов’язані ідеї відродження української культури і науки, історичної свідомості й національної гідності народу.

Очоливши Центральну Раду, він був глибоко переконаний, що нова українська державність має базуватися на принципах демократії і закону. Своєю працею М.Грушевський закладав міцні підвалини української державності. 

У вересні 2021 року на державному рівні відзначатиметься 155-річчя від дня народження видатного українського державного та політичного діяча.  До цієї події в Обухівській  центральній публічній бібліотеці Обухівської міської ради організована викладка-портрет «Великий Українець», на якій представлені книги, що простежують  шлях видатного українського політика, вченого, історика, в яких  відтворено найрізноманітніші факти його наукової, громадської й державно-політичної діяльності. Книжкова виставка приваблює увагу всіх, хто цікавиться постаттю М.С.Грушевського, історією національно-визвольного руху, розвитком вітчизняної історичної науки. Біля викладки проводяться перегляди літератури, біографічні хроніки. Запрошуємо до бібліотеки!