Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Вишиванка - це культура українського народу - з досвіду роботи бібліотек Дівичківської ОТГ Київської області

 

Матеріал поданий без змін

 

Вишиванка - це культура українського народу!

(З досвіду роботи бібліотек Дівичківської ОТГ Київської області)

 

Щорічно, у третій четвер травня українці та друзі України в усьому світі відзначають День вишиванки – одне з найбільш самобутніх свят, присвячених розквіту української культури.

Цього року День вишиванки припадає на 21 травня. За традицією у цей день всі охочі одягають сорочку прикрашену орнаментованою вишивкою, важливу складову українського національного вбрання.

У бібліотеці села Дівички знаходиться сорочка якій більше 100 років, і яка має свою історію переходу з покоління в покоління. Вишила її прапрапрабабуся мого чоловіка, Векла, 1889 року народження. Виконана вона із домотканого полотна.  Вирощували, збирали і обробляли коноплі, із стебел, вимочених, відбілених  і висушених конопель спочатку пряли пряжу, потім ткалось полотно на своєму верстаті. Вишита в техніці вирі́зування —прозорого білого шитва, що творить геометричні орнаменти, які складаються із вирізаних (порожніх та заповнених заплутками) квадратиків. Одягали сорочку переважно на свята. Так сорочка добре збереглася до наших днів.

Та не лише сорочка передається з покоління в покоління, а й любов до вишивання. Бабуся мого чоловіка Сергієнко Катерина Максимівна 1937 року народження, все життя вишиває. Вишиті її руками вишиванки, я із задоволенням одягаю на різні свята та заходи. Орнаменти на цих вишиванках виконані переважно без схем, а за допомогою уяви.

Сергієнко Н.О.,

завідуюча бібліотеки

філії села Дівички