Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Інформаційний ярмарок з питань децентралізації

 

Бібліотека як інформаційний ресурс громади

(З досвіду роботи бібліотек Бородянської РЦБС Київської області)

 

Немішаївська міська бібліотека Бородянської РЦБС спільно з громадською організацією «Всеукраїнська ініціатива» стали грантерами IREX (Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів) з реалізації проекту ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні»  при співпраці з АМУ (Асоціація міст України). Цей проект став можливим завдяки підтримці, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і передбачає проведення низки заходів з інформування та залучення громадськості до активної участі у житті громади та місцевого самоврядування.

20 квітня в Немішаєве на інформаційний ярмарок з питань децентралізації, облаштований на літньому майданчику Немішаївської міської бібліотеки,  завітав Володимир Удовиченко, експерт АМУ.  Виступаючи перед присутніми, він зазначив, що зміни, які принесла реформа децентралізації вже є незворотніми, а громадянське суспільство, яке сформувалось після революції Гідності, не дасть здобуткам реформи відкотитись назад. Експерт вважає, що принцип добровільності об’єднання громад в ОТГ повинен зберігатися протягом усієї реформи, а ринок та конкуренція вирівняють диспропорції – спроможні громади будуть рости, а неспроможні – розпадатися та приєднуватимуться до спроможних.  Важливо, щоб громадяни були активними і брали участь у прийнятті рішень, - наостанок резюмував гість. У заході взяли участь  Сергій Замідра і  Петро Перевозник, очільники Немішаєва і Микуличів  та активні члени громади.   Дискусія вийшла цікавою та конструктивною. 

19 травня на тому ж літньому майданчику Немішаївської міської  бібліотеки відбувся другий захід, а саме брейн-ринг «Що ви знаєте про децентралізацію?» серед команд читачів-учнів 9-10 класів.

В брейн-ринзі брали участь 5 команд Микулицької ОТГ (котра в процесі створення), а саме: «НВК» з Немішаївського НВК СЗОШ ІІ-ІІІст.-ЗОШ І-ІІІст., «Фіксики» з Немішаївської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, «Спадкоємці» і «Кульбабки» з Клавдієво-Тарасівської ЗОШ І-ІІІст. ім. О. Рибалка, «Микуляни» з Микулицької ЗОШ І-ІІІ ст. Гра проходила в один етап. Учасникам задавались найрізноманітніші питання з реформи децентралізації і процесів, які проходять в країні. Ці нестандартні питання вимагали не лише знань, але й використання логіки й творчого підходу у відповідях. При цьому варто зауважити, що брейн-ринг – це не лише інтелектуальний, але і в якійсь мірі спортивний захід, адже вирішальною були не тільки правильні відповіді, але й швидкість. Так хто ж наші герої, справжні знавці реформи децентралізації? Це – дві команди, котрі набрали однакову кількість балів – «Фіксики» і «Микуляни». Призи, а це були торбинки з інформативними матеріалами від «ПУЛЬСу», командам-переможцям, а також втішні призи учасникам гри вручив Немішаївський селищний голова Сергій Замідра. Він відмітив високий рівень обізнаності гравців з процесами, які відбуваються в нашій країні й те, що учасники команд готувалися не для того, щоб перемогти, а для того, щоб покращити свої знання. 

Змінювати країну на краще – непросто. Втім, якщо шукати нові шляхи об’єднання молоді й нові формати діяльності, - все можливо!  

 

Валентина Вашуленко

директор Бородянської РЦБС  

Київської області