Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Краєзнавча література КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» – «Історичний нарис «Рокитнянщина»

 

Багата хлібом будь і добрими людьми,

Дзвени калиною і піснею завжди.

Нехай святиться у віках твоє ім`я,

Благословенна Рокитнянщино моя!

Ядвига Кривенко

 

«Під  блакитним небом, пригріта теплим сонцем, оповита запашними травами, тягнешся ти від прадавнього бушівського городища до бирюківських  крутосхилів, від колишніх  симиренківських  садів  у Савинцях  до колісниківських  зелених  дібров. Тебе  розділяє мальовнича  річечка  Рось, що тихо, іноді безплюскітно, тече між буйною зеленню берегів, між розлогими вербами, що подекуди майже змикаються  над  нею  своїм  плакучим  віттям. У  цих  берегах  всю  весну  витьохкують  солов’ї, лічать  людські  роки зозулі. Навіть грози, стріляючи в зелені долини блискавицями, перекочуються через  річку  й  сиплють  дощем  на землю. Очерети, перешіптуючись, добігають до повороту на Ступнику   (частина Рокитного),  журливо  киваючи  пухнастими верхівками, спиняються над заплавою Росі, що біжить на Богуславщину. А щовечора  у  далекому  небесному  просторі  мінливо миготять  зірки,  хвилюючи  серця.  Земле моя! Краю рідний! Де знайти слова, щоб передати свою любов до тебе?»…

Так описала в творі присвяченому Рокитнянському району (нині Білоцерківський район) Альона Ляшок говорячи про свою любов до рідного краю.

Саме з любові до Рокитнянщини і її минувшини писалася ця книга.

Історія Рокитнянщини дуже цікава і багата і починається ще з часів пізнього неоліту. 

Це – й трипільські поселення, й анти з їхнім правителем Божем, і відомий усьому світові ромашківський глек-календар, і славні міста Торчеськ, Райгород, Шаргород, Китай-город, і козацькі церкви. Мало який український гетьман не ступав на цю землю. Кажуть, що бував тут і Тарас Шевченко. Багато трагічного, але й багато героїчного було в її історії. 

При відтворенні давноминулих подій та описі сучасності автори прагнули зберігати об`єктивність і достовірність, тому в історичному нарисі багато посилань на архівні, історичні та літературні джерела. Безцінними є спогади очевидців.

 

Історичний нарис «Рокитнянщина» / ред. А. П. Шелест. - Київ : Новий друк, 2008. - 384 с. : фото.

В історичному нарисі «Рокитнянщина» розповідається про історичні віхи території, яку займає  Рокитнянський район (нині входить до Білоцерківського району), та історію населених пунктів – від перших згадок до наших днів. Видання ілюстроване документальними матеріалами та фото.