Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Книги КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» - Мирослав Дочинець

 

Сьогодні в нашій добірці літератури книги Мирослава Доцянця.

Мирослав Дочинець – український письменник, чиї твори відомі далеко за межами нашої країни. Його книги – це подорож у глибини людської душі, це роздуми про сенс життя і місце людини у світі.

Мирославу Дочинцю належить авторство майже 30 книжок, більшість з яких стали українськими бестселерами. Серед них книга «Многії літа. Благії літа» – заповіти 104-річного карпатського мудреця про те, як домогтися довгого та щасливого життя й підтримувати своє здоров’я. Вона увійшла в топ найпопулярніших українських видань за рейтингом «Книга року-2010».

Для дітей письменник написав: «Бранець Чорного Лісу», «В’язень замку Паланок», «Напутні дари – для дітвори». Афористичний набуток представлений книгами «Роса на фігових листках» (1995), «Дами і Адами» (2002), «Аукціон зубочисток» (2007) та інші.

Сам Дочинець про свою творчість говорить так: «Кожного разу, починаючи книгу, до кінця я навіть не знаю, чим вона закінчиться. Чесне слово! Я живу серед своїх героїв, вони ведуть мене за собою та щоразу чогось вчать. Тобто кожен роман – це конспект певного духовного піднесення».

 

Дочинець, М. Світло семи днів. Маленькі історії для душі / Мирослав  Дочинець ; худож. − оформл. А. Лагута ; ред. О. Козоріз. − Мукачево : Карпатська вежа, 2019. − 207 с. : іл.

Ми гадаємо, що в світі все просто. Так, все просто. Але зовсім не так. Мирослав Дочинець сповідує кредо свого вчителя Григорія Сковороди - з видимого пізнавати невидиме. Щоби наблизитись до людського образу, який залишається для нас найбільшою таємницею. Неосяжним словом проникнути у Всесвіт душі.

Це маленькі історії про велике, значуще, вічне. Це – наближення до істин, огорнутих у живе слово, які не просто щось виражають, а направду вражають. Це − спроба в хаосі життя пізнати заповідану нам радість. Це − наповнення світлом наших днів і трудів, нашого тривку в цьому незбагненному світі.

 

Дочинець, М. Книга надиху : уроки світу, Неба і людей / Мирослав Дочинець ; ред. О. Козоріз ; верстка О. Стрежнєва. − Мукачево : Карпатська вежа, 2018. − 248 с.

Ця книжка – про життя як безнастанний дар; про духовні вершини Афону і маленькі карпатські верховини; про те, що робить істоту вільною і безсмертною; про вічні істини і про вічний пошук щоденних крихт радості; про особисте і вселюдське; про земне і небесне, що дарує надих. А ще в цій книжці нуртує розкіш мови - чар текстів, переплетених із таїнством змісту. Невтомне і невтоленне збирання зілля Слова.

Ось що каже про це сам автор: «Вчителі з’являються тоді, коли ти готовий до учнівства. Так склалося, що я був готовий до цього ще з раннього віку і зберіг оту готовність і досі. І вони, вчителі, рясно з’являлися і з’являються на моєму путі. Можливо, тому, що я уважливий учень. Хоча водночас, мабуть, і невдячний. Я спрагло брав чужі уроки і тісно набивав ними щільники свого досвідчення, свого світогляду, свого писемного арсеналу. Тоді як бджола трудова найменше клопочеться для себе. Стягнений із тисяч квіток нектар переплавляє вона в золото меду. Можливо, ця книга – мої письмові іспити з тих знань, які відкрила мені школа життя. Отже – уроки світу, Неба і людей, із яких ткався мій життєпис, моє світобачення, моя світо творчість».

 

Дочинець, М. Синій зошит. Аркуші днів світящих / Мирослав Дочинець. − Мукачево : Карпатська вежа, 2017. − 184 с. : іл.

«Синій зошит»  – це крихти спостережень, одкровень, зауваг і мудрих приписів, «кристали днів світящих», як любив казати карпатський мудрець, чий багатющий досвід і ліг в основу книги. Про що ж вона? Про те, що нас оберігає в цьому світі, що є Домом душі, від чого просвітні наші дні, про чудесне і нове, про фарби серця, про ціни і цінності, про вершини і рівнини, про вітаміни радості, про очі провидіння, про те, що написано на заплющених повіках, про закон ноги і сліду, про плин довголіття, про закон множення і примноження, про те, в чому слабість і в чому сила українства, про нитки, що ведуть у вічність, про те, що ми їмо і що їсть нас, про ліки під руками і… ногами, про силу і красу «густого слова», яким це написано.