Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Книги КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» – Інклюзивне навчання «Корисно знати!»

 

«Різні можливості – рівні права»

 

 Ми продовжуємо публікувати огляд літератури з інклюзивного навчання!

Сьогодні в нашій добірці літератури книги з серії «Інклюзивне навчання» присвячені гіперактивним дітям, дітям із труднощами у навчанні і дітям з порушеннями інтелектуального розвитку. 

 

Сухіна, І. В. Гіперактивна дитина / Ірина В'ячеславівна Сухіна. – Київ : Літера ЛТД, 2019. – 40 с. . (Серія «Інклюзивне навчання»)

Жива, рухлива, активна дитина – що в цьому поганого? Автори посібника розповідають про те, яких дітей можна назвати гіперактивними. Синдром дефіциту уваги з гіперактивністю виявляється у підвищеній руховій активності, збудливості, труднощах концентрації та утриманні уваги, імпульсивності поведінки, проблемах у взаємостосунках з однолітками. Автор розповідає про причини гіперактивності, надає корисні рекомендації щодо підготовки такої дитини до школи, навчання її у шкільному закладі і навіть вибору продуктів харчування. Учителі і вихователі знайдуть тут поради стосовно поводження з гіперактивними дітьми в класі.

 

Прохоренко, Л. І. Дитина із труднощами у навчанні / Леся Іванівна Прохоренко. – Київ : Літера ЛТД, 2019. – 48 с. . (Серія «Інклюзивне навчання»)

Ця книжка призначена для батьків дітей, у яких виявлено порушення когнітивного розвитку, тобто кмітливості, здатності сприймати нову інформацію і запам’ятовувати її, уваги, мовлення, орієнтації у просторі і часі, рухових навичок. Автор розповідає про причини цих порушень, акцентує увагу на тому, чому цим дітям украй необхідна допомога дорослих, надає конкретні поради щодо розвитку такої дитини.

Книжка містить відповіді на багато запитань, а саме: як формувати мовлення, як навчати дитину грати, як формувати знання про довкілля, як розвивати розумову діяльність дитини. Крім того, автор розповідає, як дорослим слід поводитися із всиновленими дітьми з такими порушеннями, чого слід уникати у вихованні.

 

Трикоз С. В. Дитина з порушеннями інтелектуального розвитку / Сніжана Валеріївна Трикоз, Ганна Олександрівна Блеч. – Київ : Літера ЛТД, 2019. – 40 с. (Серія «Інклюзивне навчання»)

У цьому посібнику розглядаються особливості інтелектуальних порушень у дітей з урахуванням реалій і перспектив. Цей путівник для батьків допоможе їм зрозуміти власну дитину і усвідомити те, що інтелектуальні порушення не є вироком. Батьки знайдуть тут поради щодо того, як має навчатися дитина, як її можна підготувати до школи та які види діяльності доцільно практикувати в родині. Автори описують стратегії батьків у позитивному впливі на психологічний розвиток дитини, надають рекомендації з розвитку в дитини вмінь та навичок самообслуговування. Посібник містить відомості щодо подальшої професійної орієнтації у майбутньому житті дитини.