Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Книги КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» - історія України від Діда Свирида

 

Сьогодні в нашому огляді літератури книги з історії України знаменитого українського блогера Діда Свирида.

У 2015 році на його сторінці в Facebook стали публікуватися пости, присвячені українській історії. Вони так сподобалися відвідувачам сайту, що через рік, зібравши напрацьований матеріал воєдино, автор випустив першу частину книги «Історія України від Діда Свирида», що відразу стала надзвичайно популярною в українського читача. Слідом вийшов другий том, що не поступався першому в популярності. Ці оригінальні роботи підкуповують жвавістю народної української мови і нестандартним підходом до інтерпретації відомих фактів.

 

Історія України від діда Свирида. Кн. 1 / худож. О. Бондаренко ; каліграфія Н. Ком'яхова. – Київ : ФОП Сілаєва О.В., 2023. – 271 с. : іл.

Книга написана у стилі, найбільшим наближенням за подібністю до якого є Всесвітня історія в обробці «Сатирикону». Однак, авторське викладення матеріалу відрізняється більш науковим ставленням до історичних деталей, глибиною аналізу причинно-наслідкових зв’язків, тому може використовуватися як достовірний варіант історичного матеріалу не тільки для всіх, хто просто цікавиться історією, а й для учнів та студентів. Особливістю авторського жанру є «оживлення» історичних героїв в форматі діалогів та залучення читачів до аналізу історичних подій.

Том перший охоплює період від первісних людей і заселення території України до 1036 року.

 

Історія України від діда Свирида. Кн. 2 / худож. О. Бондаренко ; каліграфія Н. Ком'яхова. – Київ : ФОП Сілаєва О.В., 2023. – 384 с. : іл.

Друга книга серії «Історія України від діда Свирида» охоплює період від середини XI до кінця XIV століття. Написана у дотепній і легкій манері, однак, з увагою до історичних деталей та з глибоким аналізом причинно-наслідкових зв’язків. Тому може використовуватися як достовірний варіант історичного матеріалу не тільки для всіх, хто цікавиться історією, а й для учнів і студентів. У другій книзі автор продовжує свою розповідь про події, які відбувалися на території сучасної України й далеко за її межами від часів Ярослава Мудрого до битви на Синіх Водах включно. 

 

 

Історія України від діда Свирида. Кн. 3 / худож. О. Бондаренко ; каліграфія Н. Ком'яхова. – Київ : ФОП Сілаєва О.В., 2022. – 391 с. : іл.

Книга третя «Історії України від діда Свирида» охоплює період від Кревської унії 1385 року до Берестейської унії 1596 року. Для Європи то була епоха геополітичних потрясінь, які напряму зачепили й українські землі, відтак автор аналізує обставини розгрому Тевтонського ордену, падіння Константинополя, розвалу Золотої Орди, наслідки Великих географічних відкриттів, Малого льодовикового періоду тощо.

Таким чином збагачується уявлення читача про реальні історичні обставини, за яких виникла Річ Посполита та постала і зміцнювалася Запорозька Січ. Десятки персонажів книжки – від Вітовта й Тохтамиша до князів Острозьких, Наливайка та Кішки – реальні історичні діячі, постаті яких не залаковуються: про героїв, а також антигероїв української історії автор розповідає, як про живих людей. Книжки цієї серії не належать до жанру «фольк-гісторі», вони послідовно пропагують саме наукові погляди на історію.