Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Краєзнавча література КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» - «Славутич. Архітектурний путівник» Євгенії Губкіної

 

Сьогодні в нашому краєзнавчому огляді літератури представлена книга «Славутич. Архітектурний путівник» Євгенії Губкіної.

Євгенія Губкіна – архітекторка, дослідниця архітектури та містобудування модернізму.

Ідея видати книгу, присвячену останньому плановому місту СРСР, виникла у 2013 році в берлінського видавця DOM Publishers, архітектора й дослідника, доктора Філіппа Мойзера. Історія Славутича зацікавила його, оскільки перегукувалася з темою його дисертаційного дослідження, присвяченого відновленню Ташкента після землетрусу 60-х років. Здавалося б, що тут спільного? Виявляється, трагедія, що позбавила даху над головою половину мешканців міста та повністю зруйнувала центр Ташкента, відбулася рівно за 20 років до фатальної аварії у Чорнобилі: 26 квітня 1966 року.

Цей факт надихнув на створення повноцінного архітектурного путівника Славутичем 

 

Губкіна, Є. Славутич. Архітектурний путівник / Євгенія Губкіна. – Берлін : DOM publishers, 2016. – 200 с. : іл.

Архітектурний путівник Славутичем документує всі райони та більшість будівель міста, надаючи критичний аналіз унікальної пізньої радянської архітектури і містобудування в контексті епохи перебудови. Славутич – українське провінційне місто на північ від Києва, що, здається, значною мірою належить до іншої епохи. Місто побудоване після ядерної катастрофи, яка відбулася на Чорнобильській АЕС у 1986 році, для переселення робітників електростанції із забрудненої Прип’яті. Славутич – останнє «ідеальне» місто Радянського Союзу.