Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Кримська світлиця

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» продовжує представляти матеріали, в рамках започаткованого бібліотекою інформаційно-просвітницького проєкту «Кримська світлиця», що проводиться з метою соціальної адаптації громадян України, які залишили тимчасово окуповану територію України - Автономну Республіку Крим (АРК) та пропонує вам ознайомитися з творчістю найвідомішого кримськотатарського кераміста, заслуженого майстра народної творчості України Рустема Скибіна.

Рустем Скибін народився 1976 року в Самарканді, 1996 року закінчив Самаркандське училище мистецтв і того ж року повернувся з депортації на батьківщину до Криму. Працював головним художником на керамічному підприємстві «Таврика» в Сімферополі. У 2000 році розпочав діяльність з дослідження, відродження та розвитку старовинних кримськотатарських ремесел, зокрема кераміки, з використанням автентичних орнаментів кримських татар. Заснував та очолив керамічну майстерню-школу «El Cheber/Країна майстрів», в якій навчалися багато відомих нині керамістів, гончарів, художників, дизайнерів.

Рустем Скибін створив власний авторський ексклюзивний стиль поліхромного розпису керамічних виробів Quru Isar, у перекладі з кримськотатарської – «суха перетинка», працюючи в традиції кримськотатарського орнаменту. Стиль Quru Isar визнаний новим світовим брендом Криму та України, новим методом кримськотатарського мистецтва. Рустем Скибін є послом та активним промоутером кримськотатарської культури в Україні, Євросоюзі, Великій Британії, США, Канаді, на Близькому Сході та в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Список реалізованих Рустемом Скибіним проєктів тільки за останні кілька років налічує десятки позицій. Наприклад, у 2021 році він ініціював та курирував проєкт «Шлях/Yol». Це масштабний проєкт, який через комплексне осмислення та сучасні форми репрезентує культуру кримськотатарського народу – його багатовікову історію, державність, традиції освіти, релігії, звичаїв, обрядів, побуту, мови, фольклору, мистецтва. Під час проєкту створено понад 500 мистецьких продуктів (кіно, музика, артефакти, виставки, туристичні маршрути). Вперше на материковій Україні було сформовано колекцію, що складається з більш ніж 250 предметів прикладного, візуального, аудіовізуального та аудіального кримськотатарського мистецтва, яка була передана «Кримському дому» як основа майбутньої кримськотатарської садиби в експозиції Національного музею народної архітектури та побуту України

Рустем Скибін – ініціатор, автор і куратор масштабних проєктів про культуру Криму в період відновлення незалежності України. Він член міжнародного фонду майстрів декоративно-ужиткового мистецтва «Мікеланджело». Бренд кераміки «Рустем Скибін» включений до рейтингу «100 Брендів України». Твори Рустема Скибіна зберігаються у колекціях світових і національних музеїв України: в Резиденції Президента США «Білий Дім» у Вашингтоні, в будівлі Британського парламенту Вестмінстерському палаці в Лондоні, у залі Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі, в Українському культурному центрі у Торонто, музеї образотворчого мистецтва Гранади в Іспанії, у Палаці всіх правителів у Вільнюсі, у Національному музеї Індонезії, у Центрі сучасного мистецтва CerModern в Туреччині, у Музеї сучасного мистецтва «Ghalya's» в Омані, у Кримському етнографічному музеї в Сімферополі, у «Національному центрі Івана Гончара» у Києві, у Національному музеї народної архітектури та побуту України «Пирогово», у Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві, а також у Харкові, Полтаві, Тернополі та інших містах і закладах культури всього світу.