Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Книги КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» - «Діти з Бешкетної вулиці» Астрід Ліндгрен

 

Пропонуємо вашій увазі цікаву добірку книг серії «Читай рідною мовою!», відомої шведської дитячої письменниці Астрід Ліндгрен.

Народилася Астрід Анна Емілія Ліндґрен 14 листопада 1907 року, в південній Швеції, в містечку Віммербю у лені Кальмар провінції Смоланд, у фермерській родині. Її книги перекладені понад 85 мовами та видані більше ніж у 100 країнах. 

Казки Астрід Ліндґрен читає вже не одне покоління. Важко уявити, що їх написала жінка, котра пережила страшну Другу Світову війну та мала не зовсім щасливу долю, проблеми з владою. Тим не менш, у своїх творах Ліндґрен подарувала нам сонячний світ, в якому добро перемагає зло, а надія завжди справджується. Напевно, таким і має бути дитинство.

Астрід Ліндгрен прожила понад 60 років і померла 28 січня 2002 року.

У 1967 році на честь Астрід Ліндґрен засновано «Премію Астрід Ліндґрен», а в 2002 році − «Меморіальну премію Астрід Ліндґрен».

 

Ліндгрен, А. Діти з Бешкетної вулиці : повість : кн. 1 / Астрід Ліндгрен ; пер. зі швед. Г. Кирпа ; худож. О. Продан. – Київ : РІДНА МОВА, 2017. – 128 с. : іл.

Лотта − найменша донечка в родині Німанів. Вона ще не ходить до школи, тож може втнути таке, чого старші діти вже не роблять. Скажімо, може вибігти на дощ, щоб краще рости, може розпустити тітоньці Берґ недоплетеного светра, може називати велику рожеву свинку ведмедиком Бурмилом, може вживати мало не лайливі слова, може безстрашно податися з дому (щоправда, зовсім недалечко). Проте найбільше Лотта не любить самоти, тому з нею весело й цікаво.

 

 

Ліндгрен, А. Лотта з Бешкетної вулиці : повість : кн. 2 / Астрід Ліндгрен ; пер. зі швед. Г. Кирпа ; худож. О. Продан. – Київ : РІДНА МОВА, 2017. − 72 с. : іл.

Пригоди Лотти з Бешкетної вулиці продовжуються. Капризна донечка з родини Німанів цього разу знову показує свій норов і… пориває з родичами. Сподівається, що назавжди: Лотта йде жити до тітоньки Берґ, себто розпочинає, на її думку, самостійне життя… Що з того вийшло, розповідається в цій захопливій книжці. Відтінки гумору, теплота та доброзичливість, що присутні в книзі, роблять її дійсною скарбницею для дітей та дорослих. Читачі отримують не лише розвагу, а й навчаються бачити світ через очі дитини, відчувати  радість та прекрасні нестримні емоції у кожному моменті.