Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

День спеціаліста

23 травня в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся День спеціаліста, учасником якого стала Людмила Соколовська, головний методист науково-методичного відділу КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей».

Гостею професійного заходу була Наталія Марченко, старший науковий співробітник Інституту біографічних досліджень Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, з лекцією-оглядом «Книжки-життєписи для дітей в Україні 2014-2024 рр.: виклики та можливості бібліотечної практики».

Пані Наталя розповіла про важливість біографічного читання, яке сприяє збереженню та трансформації соціальної пам’яті, становленню ідентичності та формуванню ціннісних орієнтирів юних читачів бібліотек. Розглянули феномен життєписання і його розвиток від лінійних біографій до інсталяційних, візуальних та динамічних, які стали більш актуальними в сучасному світі, особливо в дитячому читанні.

Цікавим був огляд сучасних українських видань – книжок-життєписів для дітей різного віку. Звернули увагу на стилі викладу інформації, її структуризацію та не менш важливу складову – ілюстрації і їх функції в біографічних книжках. 

На завершення пані Наталя, не лише науковець, а й письменниця та поетеса, поділилася з присутніми власними науковими та творчими досягненнями.

Також, учасники змогли ознайомитися з новими надходженнями професійної літератури, огляд якої, цими днями проходить в спеціалізованому фонді з питань бібліотечної справи НБУ ім. Я. Мудрого.

Дякуємо Наталі Марченко та співробітникам Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого за корисний та цікавий день.