Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Книги КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» – «Таємниця космічних просторів»

 

«Всесвіт ширше, ніж наші погляди на нього»

Габрієль Гарсія Маркес

 

Сьогодні наша добірка літератури має назву «Таємниця космічних просторів».

Її можна сміливо називати популяризаторами науки, адже після їх прочитання жодна дитина більше не повірить тому, що «Сонечко лягає спати», а зірки можуть падати з неба. 

Яскраві ілюстрації, кумедні примітки, зручний шрифт – все це робить книги однією з найулюбленіших для всієї сім’ї. Таємничий та безкінечний космос стає ближчим та більш зрозумілим.

Отож: «Задраїти люки й пристебнути паски безпеки!» – ми вирушаємо у захопливу мандрівку космічними просторами.

Приємного читання!

 

Воллімен, Д. Професор Астрокіт і неосяжний космос / Домінік Воллімен ; пер. з англ. К. Міхаліцина ; худож. Б. Ньюман. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. − 68 с. : іл.

Куди зникає Сонце вночі? З чого зроблені зорі та як вони виникли? Ми самотні у Всесвіті чи десь там, на далекій планеті, є ще один хлопчик або дівчинка, що дивиться в небо й розмірковує точнісінько про те саме? Наш Всесвіт дуже складний. Час відірватися від Землі й дослідити межі космосу!

Разом із мудрим професором Астрокотом ти дізнаєшся багато цікавого про планети, сонячну систему, галактики. Довідаєшся, як подорожувати неозорим космосом, якими мають бути скафандр і ракети, як функціонують супутники і що відбувається на Міжнародній космічній станції. 

 

Гокінг, С. Найкоротша історія часу / Стівен Гокінг, Леонард Млодінов ; пер. з англ. І. Андрущенко ; дизайнер Ю. Сорудейкіна ; худож. О. Іголкіна. − Друге видання. – Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2019. – 160 с. : іл. 

Людство зібрало силу-силенну знань про космос, за допомогою надшвидких комп’ютерів і надпотужних телескопів побачило народження та смерть далеких зірок. Але коли народився сам Усесвіт? Яка природа часу та чи існував він до Великого вибуху? Чи можливий його зворотний біг і чи такі вже фантастичні мрії про подорожі в часі?

Пояснити суть найскладніших наукових теорій зрозумілою мовою за допомогою єдиної формули – задача, підвладна лише Стівенові Гокінґу. Та головне запитання він лишає відкритим…

 

Дінгл, Е. Як створити всесвіт із 92 хімічних елементів / Едріан Дінгл ; пер. з англ. Р. Фещенко. − Київ : Видавнича група КМ- БУКС, 2018. − 96 с. : іл.

Книга розповість, з чого складаються зірки, про головні земні елементи, , з чого складається пустеля, з чого складається морська вода, а ще про ілюмінацію, горіння, дорогоцінні метали, шипучу хімію для напоїв, мильні засоби і багато іншого.

Змістовні статті, просте викладення тексту, безліч чудових ілюстрацій, на яких усе детально показано, дозволяють легко засвоїти матеріал. Багато інформації подано у вигляді схем, порівняльних таблиць, графіків, діаграм. 

 

Парновський, С. Як влаштовано Всесвіт. Вступ до сучасної космології / Сергій Парновський, Олексій Парновський ; худож.: О. Парновський, І. Жук, Г. Терзян. − Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. – 248 с. : іл.

Із чого почався Всесвіт і чи його вік скінченний? Як він розвивався і що з ним відбувається тепер? Де відбувся Великий вибух і чи всюди у Всесвіті закони фізики однакові? У цій книжці прочитаєте короткий курс про історію та сучасний стан космології − науки про Всесвіт та місце людства у ньому: чотиривимірний простір-час, створення Всесвіту під час Великого вибуху, його еволюцію, характеристики, як вимірювати відстані до далеких астрономічних об’єктів, як зважити світло тощо. Сучасні українські науковці підготували для вас цікавий екскурс у складний світ науки та спробували відповісти на популярні запитання, зокрема про «темний бік» нашого Всесвіту: темну енергію, темну матерію та чорні діри.

 

Сперроу, Д. Дитяча енциклопедія космосу / Джайлс Сперроу ; пер. з англ. Я. О. Головченко. – Харків : Віват, 2018. − 128 с. : іл.

Ця енциклопедія − унікальний шанс вирушити в подорож у найвіддаленіші куточки Всесвіту, розкрити таємниці темної матерії, довідатись якомога більше про інші світи, краще пізнати нашу ніби знайому, але таку загадкову Землю.

Достовірні наукові факти, яскраві реалістичні ілюстрації та світлини, захопливі подробиці зроблять мандрівку міжзоряним простором незабутньою.

 

 

Фріт, А. 100 фактів про космос / Алекс Фріт, Е. Джеймс, Д. Мартін ; пер. з англ О. Любарська ; худож.: Ф. Маріані, Ш. Нільсен ; ред. О. Черноусова. – Київ : Книголав, 2018. − 128 с. : іл.

Ця книжка подає відомості про історію вивчення космосу, розташування у Всесвіті Землі, утворення Сонячної системи, дослідження планет роботами тощо. Оперуючи цифрами, використовуючи зрозумілі приклади, «100 фактів про космос» пояснює, що таке гравітація, розповідає про злиття галактик, магнітні бурі та інші явища. Книжка містить цікавинки, про які не дізнаєшся навіть у школі. З чого розпочати колонізацію Марса? Скільки жінок і чоловіків брали участь в польотах за межі Землі? Що робили в космосі плодові мушки й тихоходи?