Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Казкові мрії» художниці Марії Буряк

 Як прожиті роки на полотнах мазки

Ожили і яскраві, і темні, й пастельні.

Помістивсь цілий світ на долонях руки

Переможно- ясний і печально-майстерний.

Не помітить ніхто, що закралась сльоза,

Що заховано в серці на самому споді.

Все без слова художник зуміє сказать,

Бо полотна його- перед Господом сповідь.

Тетяна Іванчук

 

Творчість уродженки Київщини, художниці зі світовим ім`ям Марії Буряк є продовженням традицій декоративного розпису України. 

Марія Пантелеймонівна Буряк – відома українська вишивальниця, художниця декоративно-ужиткового мистецтва, Заслужений майстер народної творчості України (1995), лауреат премії ім. Катерини Білокур (1991), член Національної спілки художників України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, У 2005 році нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

Марія Пантелеймонівна народилася 16 серпня 1935 року у селі Ковалин на Київщині, де і прожила все своє життя. У тринадцять років тяжко захворівши більше не могла вільно пересуватись, тому і  закінчила лише чотири класи середньої школи. Щоб заробити гроші на проживання Марія Буряк вишивала рушники, шила одяг, а ще малювала ескізи візерунків на замовлення односельчан.   

Тяжка хвороба не зламала великого прагнення художниці до освіти та творчості. Марія самостійно займалася: вишиванням, написанням віршів і казок.  А згодом взяла до рук пензля і спробувала малювати. Художню майстерність опановувала самотужки. 

Талант Марії Буряк відкрила художниця Єлизавета Миронова, яка і порадила їй надати декілька картин на художню виставку у Києві (1968). З того часу декоративні розписи художниці почали постійно експонуватися. Перша персональна виставка Марії Буряк відбулася у 1972 році, в Переяславі, того ж року на виставці в Києві її твори відзначено дипломом першого ступеню та золотою медаллю. Художниця брала постійну участь як у республіканських, так і у всесоюзних виставках. Експонувались її картини також у Франції, Бельгії, Канаді.

Роботи М. Буряк – довершений зразок наївного малярства, яке має прадавні витоки: українську історію, сакральні цінності, народнопоетичний ліризм. Перші свої орнаментальні композиції Марія Пантелеймонівна створювала на білому тлі, що нагадували настінні розписи Київщини. Наступні свої роботи майстриня втілювала вже у кольорі, що надавало її творам ще більшої виразності. Художниця найбільше полюбляла зображати на своїх картинах яскраві квіти, фантастичних птахів та звірів. Значимими в творчості Марії Буряк є розписи із зображенням історичних постатей - філософа Г. Сковороди та гетьмана Б. Хмельницького. Віддала майстриня і свою данину пошани  геніальному Тарасу Шевченку, а також його товаришу – переяславському лікарю Андрію Козачковському.

Марія Пантелеймонівна Буряк разом із своїм учнем Григорієм Соколом створили при школі в рідному селі творчу студію «Рушничок», де навчали обдаровану сільську молодь  малярству. 

Окремі твори художниці зберігаються у Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра», Національному музеї українського народного декоративного мистецтва, музеях України.