Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Ірпінські пейзажі художника Володимира Сидорука

Володимир Федорович Сидорук (03.01.1925-16.01.1997) - видатний український художник зі світовим ім’ям, який входить до неофіційного списку ТОП-100 художників України. По оцінкам мистецтвознавців за технікою, виразністю і складністю малярства художник стоїть на рівні з геніальними художниками - Тулуз Лотреком, Михайлом Врубелем, Федором Кричевським.

Володимир Сидорук народився 3 січня 1925 року над Дніпровськими кручами в селянській родині у м. Ржищів Київської області. Його талант, проявився ще у дитинстві. Закінчив Київську художню школу (вчився в І.Хворостецького, Ю. Киянченка). Після війни жив у Івано-Франківську, де завідував декоративною майстернею і одночасно працював художником-постановником  музично-драматичного театру ім. І.Франка. 

У 1950-х роках  художник разом з сім'єю повертається на рідну Київщину,  оселяється в м. Ірпені. Відтоді це місто та його околиці стануть для художника улюбленою натурою, які він постійно буде зображувати на своїх полотнах. Улюблені куточки природи зачаровують пастельними, оксамитовими  й зеленкуватими тонами,  наповнюють теплом з прохолодною даллю. Природа Приірпіння на картинах художника оживає у своїй величі, демонструючи розмаїту палітру барв

В.Ф.Сидорук – художник широкого творчого діапазону. В його доробку пейзажі, натюрморти, портрети, твори історичного і батального жанрів, жанрової тематики, анімалістики, театральні декорації. Скрізь Володимир Федорович досягав мистецьких вершин. Митець оспівав красу природи і людини. На його картинах зафіксовано краєвиди всієї України – Наддніпрянщина, Карпати і Крим. Є пейзажі, створені за кордоном. Ним відтворено сотні краєвидів країн де він побував - це Канада, Іспанія, Польща, Вірменія, Грузія, Молдова, Латвія.

За роки насиченого творчого життя Володимиром Федоровичем Сидоруком створено понад сім тисяч картин, які знаходяться у багатьох держаних музеях України, в приватних колекціях в Україні і за кордоном, і користуються великим попитом у колекціонерів. Велика колекція дорогоцінної живописної спадщини славетного уродженця Київщини зберігається у родинному будинку художника, який отримав  звання  музею-садиби  імені  Володимира  Сидорука  в  місті Ірпіні.