Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Сюрреалістичний світ художника Валерія Кота

Валерій Кот – відомий український художник, творчість якого викликає величезний інтерес своєю оригінальністю, філософським змістом і технікою виконання.

Кот Валерій Володимирович народився 13 вересня 1958 року в смт Поліське на Київщині. Здобув вищу архітектурну освіту в Київському інженерно-будівельному інституті. Працював за отриманою спеціальністю у проектних інститутах Києва.  Малюванням Валерій Кот почав займатися ще в шкільному віці. Потім це переросло у справжнє захоплення, а пізніше стало покликанням. Ще зі студентських років захопився ідеями сюрреалізму в живопису. У 1977 році написав свої перші роботи в цьому жанрі. Перша виставка «Авангард в роботах студентів архітектурного факультету», де були представлені роботи художника, відбулася 1 квітня 1979 року в Києві. 

З 1985 року Валерій Кот почав професійно займатися живописом.  Презентація картин глядачам почалася у 1986 році - з участі у вернісажах на Андріївському узвозі Києва. Валерій Кот учасник багатьох виставок, в тому числі і персональних, як в Україні та закордоном. Картини митця знаходяться в музеях, галереях і приватних зібраннях в понад 50 країн світу. Картини В.Кота – це підсвідома трансформація дійсності, художнє переосмислення інформації про світ, людей, події, дати, це закодована, зашифрована інформація перетворена в знаки, символи, образи, сюжети зображень на картинах і з плином часу, лише злегка доторкнувшись до картини, можна  зчитувати ту інформацію, і знову відновлювати в пам’яті те, що було і те, що могло б бути,  минуле не померло, воно продовжує жити в храмах, в картинах, книгах, в музиці.

Кожна картина Валерія Кота – оригінальна за задумом та втіленням уявлень автора. Дивовижні сюжети полотен змушують глядача розгадувати сенс образів, зупинитися й задуматися над питаннями нашого буття і світосприйняття, єдності людини з природою, її місцем у Всесвіті, врешті – над сенсом самого життя. Творчість Валерія Кота - філософія Часу та ідеалізація Світу, втілення надії на те, що існують вічні, непорушні цінності, які протистоять хаосу земного буття.