Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Таїсія Литвиненко: Серце віддане театру

Не одне покоління українців люблять легендарну комедію «За двома зайцями», в якій неперевершено зіграли свої ролі ціле сузір’я талановитих акторів. Роль дівчини-служниці Химки в комедії блискуче зіграла уродженка Київщини Таїсія Литвиненко. А діалоги між Химкою та Пронею Прокопівною часто цитують і сьогодні.

Таїсія Йосипівна Литвиненко – видатна українська актриса театру і кіно, Народна артистка України, повний кавалер ордена княгині Ольги (2006, 2011, 2015), лауреатка премій у галузі театрального мистецтва ім. М. Заньковецької та ім. Б. Романицького, нагороджена орденами св. Анни та Архистратига Михаїла.

Народилася майбутня актриса в селі Погреби Броварського району Київської області. Своїм вибором професії, згадувала актриса, вона завдячує українській пісні, тій драматургії, яка в ній закладена. Бо в її сім`ї любили співати, а виконання жартівливих пісень часто перетворювалося на театральні вистави. За наполяганням батьків Литвиненко вступає до  педагогічного інституту, але провчившись рік, його залишила  і успішно здала іспити до театрального. Ще не розпочавши навчання, одразу після вступних іспитів, знялася в фільмі «Назар Стодоля». У 1957 році закінчила Київський державний інститут театрального мистецтва в майстерні І. І. Чабаненка та Л. А. Олійника. Працювала у Київському драматичному театрі ім. І. Франка, Запорізькому українському музично-драматичному театрі.

З 1965 року – актриса Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької. Більшу частину свого життя актриса  віддала саме цьому театру. 

Актриса зіграла цікаві характери в кіно поруч із Б. Брондуковим, Л. Биковим, Є. Березіним та іншими видатними акторами. Її ролі в кіно давно полюбилися глядачам. На театральній сцені Литвиненко грала у виставах українських драматургів: І. Карпенка-Карого М. Старицького М. Куліша, а також у постановках:  Ж.-Б. Мольєра,  А. Дюма, Е. де Філіппо,  Г. Ібсена, В. Шекспіра та інших. Т. Литвиненко успішно працює як режисер: в її постановці йдуть вистави «Неповторність» за віршами Ліни Костенко та «Два кольори» за поезією Д.Павличка. Вона – керівник курсу акторського відділення філологічного факультету Львівського національного університету ім. І.Франка, виховала і виховує дотепер величезну плеяду талановитих акторів, які продовжують її справу.