Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Григорій Сковорода на Київщині

3 грудня виповнилося 300 років від дня народження Григорія Савича Сковороди (03.12.1722-09.11.1794) – геніального українця, мислителя, філософа, інтелектуала, родоначальника української класичної філософії, музиканта, поета і – містика. Серед видатних українців його ім'я є одним із найбільш популярних у світі. Дата ювілею Григорія Сковороди увійшла до переліку ювілейних дат ЮНЕСКО 2022 року.

Помітну пам'ять про себе залишив Сковорода на Київщині, в одному із найстаріших міст України-Переяславі. Тут, у 1753 році, він читав лекції з піїтики у Переяславському колегіумі, який на той час був визначним центром освіти в Україні. Викладав Сковорода за власною програмою, написав підручник для студентів «Рассуждения о поэзии и руководства к искусству оной». Студенти  поважали й любили свого вчителя. Але стиль і методи викладання, підручник не сподобались переяславському єпископому Никодиму Срібницькому За непослух і горду відповідь єпископу Сковороду було звільнено з посади. 

Протягом 1754-1759 pр. Григорій Сковорода живе у с. Коврай на Переяславщині (нині це Черкаська  область), працюючи домашнім учителем у поміщика Степана Томари. Рекомендував його С. Томарі, як найкращого студента Києво-Могилянської Академії, митрополит Київський, Галицький і всієї Малої Росії Т. Щербацький.  У ці роки він пише переважну більшість своїх поетичних творів, що склали збірку «Сад божественних пісень». Вершиною його творчості на Переяславщині стала  відома сатирична пісня  «Всякому городу нрав и права». Ця пісня ще за життя автора ввійшла в пісенний репертуар мандрівних кобзарів та лірників.

На Київщині, у Переяславі, бережуть пам'ять про видатного українця. З нагоди святкування 250-річчя з дня народження філософа, в приміщенні колишнього колегіуму, пам'ятки архітектури XVIII сторіччя,  був відкритий «Меморіальний музей Григорія Сковороди» Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», експозиції якого висвітлюють життя, творчість поета і філософа, у період його перебування на Переяславщині. Його ім’я присвоєно  педагогічному університету у Переяславі, при якому функціонує Центр сковородинознавства, що глибоко досліджує життєвий шлях і наукову спадщину Григорія Сковороди.

«Пізнай свій край… себе, Свій рід, свій народ, свою землю – і ти побачиш шлях у життя. Шлях, на якому найповніше розкриються твої здібності. Ти даси йому продовження, вторувавши стежину, із тієї стежини вже рушили у життя твої нащадки. І також будеш ти», - писав Григорій Сковорода.

Долучаймося до мудрого слова Великого Українця Григорія Сковороди. Нам, українцям, є ким пишатись, що цінувати, завжди пам’ятати і за що боротись.