Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Трипілля і українська мова»

 

В КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» у фонді рідкісних і цінних видань серед багатьох найцікавіших книг, які мають важливе значення для історії і культури України, є і науково-популярне видання Станіслава Губерначука «Трипілля і українська мова» (К.: Фенікс, 2005. - 232с.). Книга видана за підтримки Київської міської державної адміністрації і присвячена автором Учасникам Української Помаранчевої Революції.

Станіслав Губерначук, фаховий філолог, багато років присвятив дослідженню прадавнього походження української мови, на основі якого в 2002 році видав книгу «Як гул століть, як шум віків – рідна мова». Друга книжка, «Трипілля і українська мова», базується на висновках його подальших досліджень цієї важливої для України теми. У виданні автор простежує найдавніші витоки української мови з Трипільської цивілізації, тобто людності Праукраїни VI – III тисячоліття до нашої ери. Застосувавши метод «слів і речей» та аналіз знаків-символів трипільської  орнаментики і українських сонцепоклонницького походження символів-образів, автор засвідчив, що основні образи і символи українських обрядів та обрядової поезії у своєму формуванні пройшли і часи Трипільської цивілізації.

Лексичний, морфологічний, фонетичний та словотвірний аналізи українських літописних географічних назв особових імен сонцепоклонницького походження показують, що всі вони є пам’ятками саме української мови і ніякої іншої: праслов’янської чи слов’янської. У тих назвах та іменах зафіксовані чи не усі риси, притаманні винятково українській мові.

В книзі вісім розділів і їх назви говорять самі за себе: «Трипільська спадщина українства», «Базова прамова українців», «Відлуння трипільського сонцепоклонництва в українській мові» тощо.

Видання містить чорно-білі зображення малюнків, предметів, знаків трипільської доби та їх збереження і використання в українській культурі, побуті, історії, загалом – житті.

Книга видана накладом 1000 примірників і є у фондах багатьох бібліотек Київської області. А інакше і не може бути, бо центр Трипільської культури – на Київщині.

Любіть, бережіть і поважайте свою рідну українську мову! Захищайте і удосконалюйте її!! Слава Україні! Героям слава!