Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Колектив Бібліотеки вітає всіх з Всесвітнім днем Вишиванки та бажає всім Добра і Перемоги Україні! Українська Вишиванка крокує по планеті!

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» та рідкісне видання про українську вишивку.

В Україні одним з найпоширеніших видів мистецтва була й досі є вишивка.

Поряд з прадавніми геометричними орнаментами, існування яких не можна окреслити хронологічними рамками, в XVII – XVIII століттях серед верхівки українського суспільства великої популярності набула вишивка рослинними орнаментами. Вона виконувалась шовковими нитками, золотою і срібною сухозліткою, заполоччю на вжиткових речах козацької старшини: простирадлах, скатерках, рушниках, наволоках, одязі, церковних речах.

Про це та багато цікавого йдеться у ілюстрованому виданні альбому-каталозі «Вишивка козацької старшини XVII – XVIII століть» (К., Родовід, 2001.-199 с.), за основу для якого взято колекцію Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарнавського. Це унікальне видання було здійснено у 2001 році за сприяння Української міжбанківської валютної біржі. Є воно і у фонді рідкісних і цінних видань КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей».

Каталог, крім опису колекції, містить кольорові зображення зразків славнозвісної вишивки. Зручність у користуванні забезпечує бібліографічний апарат: Бібліографічний покажчик, Географічний покажчик, Предметний покажчик, Словник термінів, Бібліографія.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» має в своїх фондах цікаву літературу з мистецтва і вишивки, зокрема, та запрошує ознайомитися з нею всіх зацікавлених (в режимі читального залу відділу масової роботи та естетичного виховання).

Колектив Бібліотеки вітає всіх з Всесвітнім днем Вишиванки та бажає всім Добра і Перемоги Україні!

Українська Вишиванка крокує по планеті!