Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

"Кримська світлиця"

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» продовжує представляти матеріали, в рамках започаткованого бібліотекою інформаційно-просвітницького проєкту «Кримська світлиця», що проводиться з метою соціальної адаптації громадян України, які залишили тимчасово окуповану територію України – Автономну Республіку Крим (АРК) та пропонує до уваги  інформаційний матеріал про творчість відомого кримськотатарського художника РУСТЕМА ЕМІНОВА, присвячену трагічній депортації кримських татар у 1941 році.

18 травня 2022 року – 78-і роковини депортації радянським режимом кримських татар з їхньої історичної батьківщини – Криму. 18 травня 1944 року трагічна дата в історії кримських татар, день, коли під колеса товарняків кинули долі сотень тисяч ні в чому не винних жінок, дітей, немічних старих. Всіх їх позбавили рідної землі, а багатьох і життя… Жахливий злочин радянської влади страшний своєю жорстокістю та цинізмом. Ті події, назавжди залишаться болючим спомином для багатьох поколінь кримських татар –- бо не оминули жодної сім`ї. І вони,  свої і своїх рідних болючі спогади, карбують в книгах, віршах, мистецьких полотнах, художніх фільмах, прагнучи розповісти світу про жахи депортації, які не повинні ніколи повторитись.

РУСТЕМ ЕМІНОВ – відомий кримськотатарський художник. Його заслуга в кримськотатарському, українському і світовому образотворчому мистецтві полягає в тому, що він першим з художників звернувся до теми депортації кримськотатарського народу і створив цілісну художню панораму народної трагедії.

Митець народився в 1950 році, в Ташкенті, в місцях вигнання його сім`ї. Його батьками були художник Кязім Емінов і майстер з розпису тканин Есма Абібуллаєва. Емінов навчався на відділенні художньої графіки Ташкентського державного педагогічного інституту імені Нізамі, де згодом працював викладачем. Рустем Емінов створив понад 400 полотен. З 1975 року він учасник більш ніж  80 художніх виставок в Україні і за кордоном. Брав участь у першій виставці кримськотатарських художників в Криму, яка відбулася в 1990 році. В 2005 році художник повернувся до Криму. В 2016 році правління Національної спілки художників України висунуло кандидатуру Рустема Емінова на здобуття Шевченківської премії у галузі живопису. Полотна Р. Емінова зберігаються у Державному музеї мистецтв у Ташкенті, Кримському Художньому музеї (Сімферополь), Меморіальному будинку-музеї І. Гаспринського (Бахчисарай), в приватних колекціях США, Ізраїлю, Малайзії, Південної Кореї, Австралії, Туреччини.

Головна тема творчості художника – примусове виселення кримських татар. Його цикл картин  «Унутма» («Пам'ятай») –  трагічний за змістом. З одного боку, це художня сага про трагедію, а з іншого –  своєрідний документ, який свідчить, що цей злочин був насправді геноцидом для його народу. Другий цикл полотен називається «Авдет» («Повернення»), а третій цикл «Відродження». Рустем Емінов сподіваєтся, що його картини стануть основою майбутнього музею народної пам'яті кримськотатарського народу. 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує познайомитись з  репродукціями картин кримськотатарського художника Рустема Емінова.