Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

День народження Діда Мороза

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до Дня народження Діда Мороза у відділі естетичного виховання підготувала книжкову викладку «Добрий дідусь». Література, представлена на викладці, з перших сторінок захопить маленьких читачів чарівними пригодами казкового дідуся. Особливу увагу звертає на себе книга, отримана у 2021 році за Державною програмою-2020: Ярослав Степаненко «Заборонений Санта, або Перше Різдво Славка» (Харків : ТОВ «Видавництво «Віват»», 2020. - 112 с).

Це бешкетна світла історія про Різдво, про юного Ніколаса з Мири Лікійської, він же Святий Миколай, він же Санта Клаус. Про те, що різдвяні бажання здійснюються, варто лише мріяти й вірити у власні сили і в дива. А ще про сміливість, незламний дух і відстоювання своїх прав попри заборони.

 

День народження Діда Мороза чи Святого Миколая?

 

Справедливість і благодійність, доброта і співчуття, особлива і дбайлива батьківська любов до дітей, мудрість і деякі якості, без яких не обходяться сучасні супергерої – ось коротка характеристика нинішнього збірного образу відомого всім з самого дитинства – Діда Мороза, який за радянських часів замінив український символ новорічних свят – Святого Миколая.

Святий Миколай (Ніколаус) – це реальна особа, візантійський єпископ, що прославився своєю любов'ю до дітей і допомогою бідним. За переказами, Святий Миколай народився близько 270 року в місті Патарі, в Лікії (зараз м. Демре в Туреччині) в родині багатих греків-християн, котрі довго не мали дітей і в молитвах пообіцяли Богу, що віддадуть своє дитя на служіння йому. Миколай справді став священиком, а згодом – єпископом у сучасній Туреччині. Його ім’я значить «переможець народний», на інших мовах – Ніколас, Ніклас, Клаус, Мікулаш, Міклос, Ніхол тощо. День же пам'яті Святого Миколая відзначають 6 грудня за григоріанським календарем і 19 грудня – за юліанським.

За характером поведінки і набору властивих йому можливостей, Дід Мороз дуже сильно нагадує свого колегу – Святого Миколая. Є навіть думка, що це одна і таж особа. Однак, з огляду на глибоку самобутність слов’янської культурної традиції, не варто це стверджувати, хоча диму без вогню і не буває.

День народження Діда Мороза, це хоч і вельми умовна, але цілком конкретна дата в календарях. Адже достеменно відомо, що Дід Мороз народився саме з приходом зими. На територію, де до нині проживають нащадки давніх слов’янських племен, зима приходить 18-го листопада, тому проблем з визначенням дати народження цієї чудесної і дивовижною особистості просто не виникло.

Не заглиблюючись в усі подробиці та нюанси цієї славної події, в остаточному підсумку кожен сам по собі вільний довіряти чи не довіряти тим чи іншим фактам. Звісно, все це гарні та улюблені з дитинства легенди. Святий Миколай, Санта Клаус, Дід Мороз… Але ці образи об’єднує одне - віра в чудо та бажання це чудо створити. Важливо не забувати про це. Особливо дорослим. А дітям це і так відомо.

 

Щоб дізнатися більше чарівних історій, завітайте до КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей», де на читачів чекають й інші захоплюючі книги, отримані за Державною програмою-2020.