Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Літописець суворої доби Олесь Досвітній»

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» представляє книжкову викладку «Літописець суворої доби Олесь Досвітній».

8 листопада виповнюється 130 років від дня народження Олеся Досвітнього (Скрипаль-Міщенко Олександр Федорович 08.11.1891-09.06.1934) - прозаїка, публіциста, сценариста, політика. Він належав до літературно-мистецького покоління митців «Розстріляного Відродження», які творили високохудожні твори,  прагнучи піднести українську культуру до світових вершин.

«…такої біографії, як Досвітній, не мав ніхто з письменників» -  писав український прозаїк Юрій Смолич у своїй книзі мемуарів «Розповіді про неспокій немає кінця». Вiн був одним iз заспівувачів української пожовтневої літератури та журналістики, одним із основоположників української сучасної прози, зокрема її великої форми - роману. Олесь Досвітній автор багатьох повістей, оповідань, новел, публіцистичних статей, п'яти романів. Більшість його творів зазнала впродовж 20-х рр. по кілька перевидань. За що, Михайло  Хвильовий назвав Дос¬вітнього «оригінальним і воістину масовим (в найкращому сенсі цього слова) художником». Твори письменника було перекладено та видано російською, англійською, німецькою та іншими мовами.

Але доля  жорстоко обійшлася з митцем. Революція, якій він був беззавітно відданий, зрадила його. За безпідставними обвинуваченнями Олеся Досвітнього було розстріляно 9 червня 1934 року. 1955 року він був реабілітований через відсутність складу злочину.

Творчість Олеся Досвітнього - це жива і водночас трагічна сторінка української літератури. 

 

Про них співаю я сьогодні

і про усіх, кого нема,

кого ковтнула смерті тьма...

Їх кров наповнила б безодні!..

Досвітній, Епік... Любі, любі,

Хоч в пісні воскресив би вас

і той страшний, безумний час!..

Так тяжко плачу і дивлюсь

я на розстріляне безсмертя,

як на дитя убите мати...

Страшний пройшли ми, друзі, час.

Та, як живі, вони між нас.

І будуть жить на горе кату!..

Безсмертя ж бо не розстріляти!

                                                                            Володимир Сосюра

 

Для пошуку книг Олеся Досвітнього та про його творчість, в фондах КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей»,  можна скористатися електронним каталогом на сайті бібліотеки.