Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» представляє в рубриці проєкту «Книжкова полиця «Кримської світлиці» книгу Сергія Громенка «250 років фальші: російські міфи історії Криму. Справжня історія»

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей»  в рамках, започаткованого бібліотекою, інформаційно - просвітницького проєкту «Кримська світлиця», що проводиться з метою соціальної адаптації громадян України, які залишили тимчасово окуповану територію України -Автономну Республіку Крим (АРК), представляє в рубриці проєкту «Книжкова полиця «Кримської світлиці» книгу Сергія Громенка «250 років фальші: російські міфи історії Криму. Справжня історія».

Сергій Громенко - кримчанин, відомий український історик, кандидат історичних наук, журналіст, публіцист, громадський діяч, лауреат V Міжнародного конкурсу імені Єжи Гедройця (2011), фіналіст  Всеукраїнського рейтингу «Книжка року» (2019).  Автор 6 книг про Крим, серед яких: монографії «Stepy, morze i góry : Польские путешественники конца XVIII – начала ХХ века о Крыме»; «Забута перемога. Кримська операція Петра Болбочана 1918 р.»; «Скоропадський і Крим. Від протистояння до приєднання»; співавтор 4 науково-популярних книг з української історії.

Анексія Криму викликала найбільшу політичну кризу в Європі з часів Другої світової війни і зумовила поширення різноманітних політичних міфів. 2014 року  на світ з’явився, так званий, міф про «КримНаш», що мав на меті виправдати в очах світу агресивну політику Російської Федерації. Потім були і наступні. Невже Крим – споконвічно російська земля? Чи правда, що кримські татари – не корінний народ Криму? Чи правда, що кримські татари – геть усі зрадники? Чи дійсно півострів став частиною України незаконно? І чи реально всі кримчани проголосували на референдумі за приєднання до Росії?

У своїй книзі «250 років фальші: російські міфи історії Криму. Справжня історія» Сергій Громенко аналізує і спростовує, в скрупульозній науковій формі, 22 російські міфи щодо Криму, як від далеких історичних часів, так і до сучасності. Так один із міфів, випущений у світ вустами Володимира Путіна, що Крим в 1954 році «передали як мішок картоплі». Твердження про незаконність передачі давно спростовано. Москва, в період з 1990 до 2013 року, послідовно визнавала кордони України і законність передачі, і Сергій Громенко показує всі аргументи на користь приєднання півострова до України, що принесло Криму тільки позитивні зміни. «Можемо впевнено стверджувати, що ідея приєднання Криму до України – не плід бурхливої фантазії українських «націоналістів-імперіалістів», а адекватна відповідь на географічні, історичні, економічні та політичні виклики в Північному Причорномор'ї» - констатує Сергій Громенко.

«Анексію Криму Росією її політики зараз навмисне оточують новими міфами. Але навряд чи варто тут їх аналізувати, оскільки їхній рівень вкрай низький. Він не науковий і не історичний, до того ж, вони вже спростовані як міжнародним правом, так і аналізом українських правознавців. Раджу просто взяти в руки книгу Сергія Громенко і самим переконатися в безпорадності російської імперської міфології.» - написав Микола Семена, кримський журналіст, оглядач Крим.Реалії.

Книга Сергія Громенка «250 років фальші: російські міфи історії Криму. Справжня історія» стане корисною усім, хто цікавиться історією Криму, молоді, громадським діячам, історикам, політикам і журналістам.