Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до 115 річниці від дня народження ІВАНА БАГРЯНОГО

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» запрошує переглянути книжкову викладку «Іван Багряний – життя і творчість на лінії найбільшого опору», яка представляє книги з літературного доробку та видання про трагічні сторінки життя митця.

2 жовтня виповнюється 115 років від дня народження ІВАНА БАГРЯНОГО – найбільш забороненого українського письменника, багаторічного арештанта сталінських таборів, одного із самих талановитих українських публіцистів ХХ сторіччя.

Багряний належав до покоління знищеного українського Відродження, більшість якого розстріляли, а решта стали вигнанцями. Письменник одним з перших показав світові справжнє обличчя більшовизму, розповів про колективізацію та розкуркулення, Голодомор-33 та Розстріляне Відродження. Його памфлет «Чому я не хочу повертатися до СРСР?» (1946 р.) був джерелом страшної правди, яку мало хто наважувався говорити.

Багряний першим у світовій літературі розповів про сталінський терор у своєму знаменитому романі «Сад Гетсиманський». Відомий літературознавець Юрій Шевельов назвав цей роман «справжньою енциклопедією радянської політичної в’язниці», наголосивши, що «Сад Гетсиманський» побачив світ задовго (у 1950-му, за 23 роки! – Ю.Ш.) до «Архіпелагу Гулагу» Олександра Солженіцина.

Літературна творчість митця високо цінувалася за кордоном. Громадськість української діаспори США й Канади розпочало акцію за  висунення творів Івана Багряного на здобуття Нобелівської премії. Але не встигли: підірване у сталінських катівнях здоров’я не витримало: письменник передчасно помер. На його надгробку викарбувано рядки з  поеми «Мечоносці»: «Ми є. Були. І будем ми! Й Вітчизна наша з нами».

Творчість письменника була під офіційною забороною в СРСР. До українського читача книги Багряного прийшли за рік до здобуття Україною Незалежності, майже через 30 років після письменника. В 1992 році постановою Кабміну України Івану Багряному посмертно присуджено Шевченківську премію – за романи «Сад Гетсиманський» і «Тигролови». 1996 року, з нагоди 90-річчя з дня народження письменника, засновано літературну премію ім. Івана Багряного. Серед її перших лауреатів був відомий Іван Дзюба.

Дві головні книги Багряного «Тигролови» і «Сад Гетсиманський» були екранізовані на початку дев’яностих ХХ століття.

Для пошуку книг Івана Багряного, які є в фондах КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей», пропонуємо користуватися електронним каталогом на сайті бібліотеки.