Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" до 120-річчя від дня народження ПАРАСКИ ВЛАСЕНКО - видатної майстрині українського народного малювання з Київщини

 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" до 120-річчя від дня народження  ПАРАСКИ  ВЛАСЕНКО - видатної майстрині українського народного малювання з Київщини.

23 листопада виповнилося 120 років від дня народження ПАРАСКИ ІВАНІВНИ ВЛАСЕНКО (23.11.1900 – 06.10.1960) - майстрині декоративного розпису, Майстра народного мистецтва України (1936), члена Національної Спілки художників України (1944). Параска Власенко народилась в с. Веселинівка Баришівського району Київської області.  Вона працювала в різних видах народного мистецтва, створювала ескізи до килимів, вишивок, архітектурних споруд, поліграфії, а також декоративні станкові панно, розписувала керамічні вироби. Створювала мисткиня  і розписи інтер`єрів будівель, аналогів яким не було в тогочасній Україні.

Народилася вона в бідній багатодітній селянській родині. З раннього дитинства захоплювалася вишиванням та малюванням. В 1910 року в її рідному селі було створено килимово-вишивальну майстерню, куди Параска Власенко потрапила  тринадцятирічною дівчинкою. І це визначило її подальшу долю. Роботи раннього періоду творчості П. Власенко не збереглися. Але про те, що вже на початку 1930-х рр. вона була надзвичайно цікавим і самобутнім майстром, свідчить запрошення її до Києва. У 1930-ті роки до майстрині прийшло визнання.

Роботи  П. Власенко експонувалися на художніх виставках: у Києві, Москві, Ленінграді (нині С.-Петербург, 1936), всесвітніх – у Парижі (1937), Нью-Йорку (1939). На міжнародній виставці в Парижі малюнки та ескіз килима Параски Власенко було відзначено Дипломом і Срібною медаллю. 

 За внесок у розвиток народного мистецтва України Парасці Іванівні, одній із перших, було присвоєно почесне звання «Майстер народного мистецтва УРСР» і вручено Дипломом І ступеня.

Наприкінці 1930-х років майстриня починає працювати в жанрі монументального мистецтва. 1938 року її запрошують до Москви виконати розписи стін та вітраж Павільйону України на Всесоюзній сільськогосподарській виставці. У повоєнні роки художниця працює в Інституті монументального живопису та скульптури Академії архітектури України, де вона створила сотні ескізів для архітектурних споруд, килимів, керамічних виробів, станкових декоративних панно.

Творча спадщина Параски Власенко стоїть в одному ряду з всесвітньо визнаними мисткинями з Київщини - як Катерина Білокур та Марія Примаченко.

Роботи Параски Іванівни Власенко зберігаються в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва, Полтавському та Донецькому художніх музеях. У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва зберігається унікальна, найбільш повна колекція її творів, яка нараховує понад 500 робіт, демонструючи яскраву самобутність художниці та її неповторний яскравий авторський почерк.

Київщина - земля унікальних і талановитих людей, які творять світову славу України. Пам'ять про них має бути збережена та передаватися із покоління в покоління. 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей"  щороку готує та поширює інформаційне видання "Календар ювілейних дат видатних діячів Київщини". Це видання мiстить перелiк ювiлейних дат видатних дiячiв  уродженців Київщини та видатних людей, життя і творчість яких тісно пов'язані з Київською областю. Воно адресовано краєзнавцям, бiблiотечним працiвникам, вчителям, студентам та iншим категорiям читачiв на допомогу у пiдготовцi i вiдзначеннi цих дат.  В цьому "Календарі" зазначено і ювілей Параски Власенко.

КАЛЕНДАР

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей"  пропонує переглянути окремі художні роботи ПАРАСКИ ІВАНІВНИ ВЛАСЕНКО.