Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» про Івана Котляревського

 

9 вересня (29 серпня за ст. ст.) в Полтаві народився  ІВАН ПЕТРОВИЧ КОТЛЯРЕВСЬКИЙ (1769 – 1838) – видатний українець, поет, драматург, громадський діяч, основоположник нової української літератури, яка почала розвиватись на основі народної розмовної мови.  

 

Як свідчать біографи, ще у семінарії Котляревського прозвали «римачем». Уже в ті роки він виявляв  наполегливу схильність до віршування.  Саме в шкільні роки майбутній класик тішив товариство дотепними віршами про Енея. За спогадами сучасників класика, він любив народну розмову, записував пісні й слова, вивчав мову, характер, звичаї, обряди, вірування, перекази українців, ніби готуючи себе до майбутньої праці...

 

Під час вчителювання в Полтаві, з 1794 р., розпочинається творча робота письменника над славнозвісною «Енеїдою». Протягом 1794-1796 рр. Котляревський працює над першими трьома частинами поеми. З 1796 по 1808 р. письменник перебуває на військовій службі. У складі Сіверського полку, сформованого на базі українського козацького полку, брав участь у російсько-турецькій війні, особливо відзначившись у баталіях під Бендерами та Ізмаїлом. За відвагу й хоробрість Івана Котляревського було відзначено кількома нагородами. І навіть у нелегких бойових буднях, Іван Петрович продовжував працювати над «Енеїдою».

 

Спочатку він не мав наміру публікувати поему, вона поширювалася серед читачів у рукописних копіях. Але в 1798 році її видав у Петербурзі один із любителів українського слова, конотопський поміщик Максим Парпура. Твір одразу ж набуває шаленої популярності. Його читають запоєм. Читають – і  не зауважують на гостру сатиру тогочасного суспільства.

 

Саме тому  1798-й рік вважається роком початку нового українського письменства. У 1821 році поет закінчує писати поему, останню частину «Енеїди», але побачити повне видання йому не судилося. Воно з'явилося друком  у 1842 році, вже після смерті автора.

 

Поема «Енеїда» і по сьогодні цікава і дітям, і дорослим, історикам, науковцям, бо Іван Котляревський завіршував цілу етнографічну спадщину українців, серед якої багато  народних  ігор, зокрема і рухливих, в які споконвіку грають і діти, і дорослі. Безсмертний твір Котляревського часто називають «історією України в часі, що пливе морськими хвилями».

 

Письменник був відомий не тільки серед українців, а й за межами своєї землі. Про нього писали різні журнали Англії, Франції та Італії. «Енеїду» з автографом Котляревського дбайливо зберігав російський імператор Олександр I. Примірник твору також був в особистій бібліотеці Наполеона I Бонапарта в його бібліотеці  на острові Святої Єлени.

 

Помер Іван Петрович Котляревський 10 листопада 1838-го в Полтаві. Перед тим відпустив на волю 6 своїх кріпаків та роздав все майно родичам і знайомим. В останню путь його проводжала вся Полтава. На надгробній плиті класика викарбувані слова Тараса  Шевченка з вірша «На вічну пам’ять Котляревському»:

...Будеш, батьку, панувати,

Поки живуть люди;

Поки сонце з неба сяє,

Тебе не забудуть!...

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує зацікавленим прослухати аудіокнигу «Енеїда» за посиланням

 

та перечитати твори ІВАНА КОТЛЯРЕВСЬКОГО.

 

Для пошуку використовуйте електронний каталог бібліотеки

 

ЧИТАЙТЕ УКРАЇНСЬКЕ!

ПИШАЙТЕСЬ УКРАЇНОЮ!