Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

VІІІ Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал»

 VІІІ Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал»

Дирекція та працівники КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей», - Зніщенко М. П. -  генеральний директор, Соляник Л. П. - заступник генерального директора по науковій роботі, завідувачі відділами:  Котляренко Т. С., Острікова Н. В., Трунова Ю.І., провідні бібліотекарі: Кіслєнкова К. Ю., Ісай Т. О. – взяли участь у VIІI Міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал», що проходив з 30 травня по 3 червня 2018 року в Мистецькому Арсеналі м. Києва.

Були представлені новинки від понад 150 видавництв. Яскраво і цікаво була представлена секція ілюстраторів. Відвідувачів запрошували взяти участь в авторських, тематичних програмах та спецпроектах, які здійснювались кураторською командою спеціально запрошених незалежних молодих критиків, культурних менеджерів та відомих письменників. 

Фокус-тема — «Проект майбутнього». Якщо  в минулі роки на фестивалі говорили про літературу в часи війни, а також про сміх у часи кризи, то цього року кураторська команда фестивалю пропонує зазирнути у майбутнє.

Фестиваль презентував спеціальні проекти, пов’язані із сучасними технологіями, змінами у читацьких практиках, новими можливостями для споглядання, відчуття, переживання і проживання історій. Поєднання сторітеллінгу, VR й ілюстрації будуть втілені у проекті «Out of Sight» (Нідерланди), Goethe- Institut в Україні. Франкфуртський книжковий ярмарок презентував «Перевтілення» Франца Кафки у віртуальній реальності, а екскурсія віртуальним приміщенням модернізованої київської бібліотеки ім. М.Костомарова за допомогою VR-окулярів надала можливість уявити публічні простори майбутнього. Однією з помітних локацій фестивалю стало «Кафе майбутнього» (спільно з науково-популярним журналом «Куншт»), де каву для відвідувачів готуватиме робот.

Серед закордонних гостей  цього року: експерт ЮНЕСКО і директор Паризького інституту практичної філософії, один з найвідоміших у світі спеціалістів з дитячого розвитку Оскар Бреніф’є (Франція), поет, перекладач і правозахисник, один із засновників Литовської Гельсінської групи, професор слов’янських мов і літератур в Єльському університеті Томас Венцлова (Литва), яскравий представник водночас хорватської та боснійської літератур Міленко Єрґович (Боснія і Герцеговина), президент Американської асоціації літературних перекладачів Арон Ажі (США), президент ісландського PEN-клубу, знаний ісландський письменник Сйон, провідний ізраїльський автор Меїр Шалєв (Ізраїль), одна з найпомітніших італійських письменниць Франческа Меландрі (Італія), всесвітньовідома письменниця, есеїстка і журналістка Славенка Дракуліч (Хорватія-Швеція). Спеціальний гість «Книжкового Арсеналу» – Братиславський книжковий фестиваль (BRaK). За кураторства Петера Міхалека (Словаччина), BRaK  презентував в межах фестивалю унікальну програму читань, публічних розмов і заходів. 

Чудову і цікаву літературу представили видавці Білорусі.

Цьогорічна Дитяча програма означена як «Далі буде!». Учасники програми говорили про те, які книжки є сьогодні і які книжки діти візьмуть із собою у завтрашній день. Зацікавили книжки, включені в унікальну колекцію «Silent books» («Мовчазні книжки») Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY, яку представили за підтримки Посольства Швейцарії в Україні. Представила колекцію, історію її зібрання та водночас показала нові моделі сторітелінгу експерт IBBY, старший викладач Університету Глазго, провідний фахівець з дитячої літератури та читання Евелін Арізпе (Велика Британія, Шотландія). Спеціальними міжнародними гостями Дитячої програми цього року були Ева СуссоЕмілія Дзюбак, Гжегож Касдепке, Ґюдрун Скреттінґ тощо.

Вперше на фестивалі секція «Дитяча книга» представлена автономно – у правому крилі Старого Арсеналу.

У творчих спілкуваннях, об’єднаних цією темою, говорили про читання як складову розвитку критичного мислення, про книжки в освіті, практику промоції читання та стан критики української дитячої літератури, про дитячі книжки жанру нон-фікшн, про книжки на складні теми-виклики тощо.

Дирекція та спеціалісти КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» систематично щорічно відвідують аналогічні виставки. Цього року дирекція та спеціалісти бібліотеки безпосередньо взяли участь у видавничому сніданку «Нашого формату» та презентації видавничого проекту «Простір знань». Інформацію про роботу виставки та результати свого спілкування з видавцями, письменниками, поетами доводять до відома директорів районних, міських централізованих бібліотечних систем Київської області на обласних семінарах, під час методичних днів та окремих консультацій, що дає змогу удосконалювати якісне забезпечення процесу комплектування документальних фондів бібліотек Київської області, урізноманітнювати їх актуальність, сучасність та відповідність читацьким вимогам, поточних і майбутніх користувачів.