Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Народні і новітні символи незламності бородянців

 

Матеріал подано без змін

 

Народні і новітні символи незламності бородянців

(З досвіду роботи Бородянської центральної бібліотеки Київської області)

 

18 квітня в рамках відзначення міжнародного Дня пам’яток та визначних місць в Інформаційному хабі Бородянської центральної бібліотеки відбулася зустріч учнів 9-а класу Литовсько - Українського ліцею №1(вчитель Світлана Осауленко) з місцевим краєзнавцем, дослідником історії Валентином Мойсеєнком

Під час історичної арт-мозаїки «Бородянка – місто-символ» підлітки з непідробною цікавістю слухали про пам’ятки історії Бородянщини та події, з ними пов’язані. Неабияке здивування у них викликала інформація про бородянський вислів, – «холодно, як на бородянському мосту», котрий відомий далеко за межами України. 

Дізналися здобувачі освіти й про сучасні символи Бородянки, які з’явилися внаслідок російської агресії і вже відомі на весь світ. Нині у центрі селища сконцентровано своєрідні «пазли» із життя селища у період окупації: розстріляний пам’ятник Тарасу Шевченку, графіті, вирізані з бетонних плит  уже демонтованих розбитих російськими військами багатоповерхівок, тут же розміщується й нова скульптура - «Дівчинка під сонцем». То ж про них йшла далі розмова пана Валентина з присутніми та про їхніх творців: відомих арт-стріт художників Бенксі, Крістіана Гемі та українського скульптора Євгена Примаченка.

 Маленька й затишна до війни Бородянка нині стала справжнім місцем символів боротьби за незалежність та волю українського народу. То ж важливо юним мешканцям селища знати й шанувати прагнення українців чинити опір і жити вільно у своїй країні, втілені у новітніх пам’ятках.  

Валентина Вашуленко, 

директор Бородянської центральної бібліотеки  

Бородянської ТГ Київської області