Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Всесвітній день здоров'я - з досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради

 

Матеріал подано без змін

 

Всесвітній день здоров'я 

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

Щороку, починаючи з 1950 року, 7 квітня люди в усьому світі відзначають Всесвітній день здоров'я, метою якого є підкреслити важливість здоров’я кожної людини і людства в цілому. Саме тоді було засновано Всесвітню організацію охорони здоров'я в рамках ООН (ВООЗ). У наш час здоров’я – це не відсутність хвороб, а фізична, психологічна, соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища. Згідно з даними вчених, здоров’я залежить від багатьох чинників: більше ніж на 50% воно обумовлено способом життя людини, близько 40% – соціальними й природними умовами життя, 10% становить спадковість. Геніальний лікар і філософ Давнього світу Гіппократ стверджував, що яка діяльність людини – такою вона і є, такі і її хвороби.

Формування здорового способу життя – багатофакторний процес, який відбувається під впливом природних умов, залежить від національних, культурних, релігійних особливостей та рівня соціально-економічного розвитку країни. У 75% випадків більшість захворювань є наслідком нашого способу життя. 

Сьогодні в нашій країні йде війна. Активні бойові дії зміщують фокус медичної допомоги на лікування травм, поранень, опіків та переломів. Зменшилася  пріоритетність  допомоги пацієнтам з неінфекційними захворюваннями, які потребують постійного лікування -  пацієнти з туберкульозом, ВІЛ, діабетом та серцево-судинними захворюваннями. Вчасно  не  виявляються  небезпечні захворювання на перших стадіях, такі як онкологічні хвороби та туберкульоз. Крім очевидних захворювань, війна сильно вплинула на психічне здоров’я населення, тому щодня з’являється все більше людей з виявленням психічного розладу.   Війна росії з Україною завершиться нашою перемогою. І вже сьогодні ми разом маємо дбати про те, щоб зберегти здоров'я для нинішнього і прийдешніх поколінь.

 Піклуватися про своє здоров’я – це актуально, модно і престижно.

Л. Храпач – завідувачка Обухівською центральною публічною 

                     бібліотекою для дорослих Обухівської міської ради