Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Дмитро Чижевський

 

Матеріал подано без змін

 

Дмитро Чижевський

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради. Л.Храпач - завідувачка Обухівською центральною публічною бібліотекою для дорослих)

 

Його називають найбільшим українським славістом, на його честь названо кафедру української літератури в Гарварді, йому вдалося зробити значний внесок у гуманітарні науки в кожній країні, де він працював, але в Україні, яку він покинув після окупації її більшовиками у 1921 році, його постать залишається маловідомою.

Дмитро Іванович Чижевський - видатний філософ, культоролог, історик, релігієзнавець, літературознавець, дослідник  української і слов'янської літератур та лінгвіст, професор Марбурзького, Гарвардського, Гейдельберзького університетів, дійсний член і почесний професор Гельдельберзької академії та Кельнського університету.

Внесок Дмитра Чижевського в україністику - новаторський і багатогранний. Це стосується його книг, присвячених як загальним темам - «Філософія на Україні» (Прага, 1929), «Нариси з історії філософії на Україні» (Прага, 1931), «Історія української літератури: від початків до доби реалізму» (Нью-Йорк, 1956), так і спеціальним питанням «Філософія Сковороди» (Варшава, 1934). «Український літературний барок» (Прага, 1941-1944).

Навряд чи знайдеться хоч одна галузь української інтелектуальної та культурної історії, котру Чижевський не збагатив би вагомою статтею чи повідомленням. Діапазон, розмаїття тематики його досліджень - разючі. Сюди входять такі питання, як український національний характер, компоненти української культури, філософія в старій Україні, життя Г. Сковороди і його філософія, поетика Т. Шевченка, філософія П. Юркевича, а також життя і творчість М. Гоголя.

Дмитро Іванович - філософ, один з останніх славістів-універсалів, провідний авторитет у царині української літератури та філології. Протягом кількох десятиліть його потужна особистість височіла над усіма основними напрямами славістичних студій, особливо у Німеччині - країні, що дала притулок вченому. Він є автором понад 1 тисячі праць з історії української, російської та слов’янської літератур, філософії та культури, суспільно-політичної думки, славістики, бібліотекознавства, книгознавства, компаративного літературознавства, структурної лінгвістики та низки ін. галузей і дисциплін.       4 квітня виповнюється 130 років від дня народження вченого. До цієї дати в Обухівській центральній публічній бібліотеці для дорослих  оформлена книжково-ілюстративна  виставка-портрет «Галерея слави України: Дмитро Чижевський», яка діє в відділі  читального залу. Книжкові видання, розміщені на  виставці, розповідають про життя і діяльність українського культуролога та філософа, відкривають читачеві маловідомі факти з його життєвої долі. 

Л. Храпач – завідувачка Обухівською центральною публічною 

                     бібліотекою для дорослих Обухівської міської ради